Finans ve Banka

Swift Kodu Nedir? Bankaların Swift Kodları

Yurt dışı para transferi için gerekli olan banka swift kodu listesinden 2021 güncel versiyonlarını konumuzda bulabilirsiniz.

Swift kodu; uluslar arası para gönderme işlemlerinde kullanılan bir koddur. Swift kodu ile para gönderme işlemleri hızlanmaktadır. Her bankanın swift kodu farklıdır ve swift kodları Türkçe karakterlerden oluşmaktadır. Tamamı büyük harflerden oluşmaktadır. 1973 yılında kurulmuş olan bu sistemin işleyişe başlaması 1977 yılına dayanmaktadır.

Swift Kodunun Tanımı Nedir?

Swift kodu; uluslararası para transferlerinde kullanılan, bankalara özel bir kod sistemidir. Swift kodunda harfler büyük harf ile yazılmaktadır ve kodların bankalara özel bir anlamı bulunmaktadır. Swift’in açılımı; Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication olmaktadır.

BIC Kodunun Açılımı Nedir?

BIC kodu; Bank Identifier Codes olarak tanımlanmaktadır. Türkçe karşılığı ise Banka Tanımlama Kodları olarak geçmektedir. Uluslararası para transferi yapılacağı zaman, bankanın tanınmasını sağlayan koda verilen isimdir. Dolayısı ile de swift kodları ile aynı anlama gelmektedir.

Swift Kodunun Amacı Nedir?

Swift kodu ile hedeflenene bakıldığında; yasal prosedüre uygun bir şekilde, para transferi yapılacak olan bankanın belirlenmesini sağladığı görülmektedir. Para transfer işleminin daha hızlı ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi amaçlanmaktadır. Dünya standartlarına ayak uydurabilmek için Türkiye’deki bankalarda da swift kodları uygulaması bulunmaktadır.

Swift İşlemi Yapabilmek İçin Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Swift işlemi yapmak için öncelikle ilgili bankada döviz hesabının olması şartı aranmaktadır. TL cinsi hesaplardan swift işlemi yaparak yurt dışına para aktarımı yapılamamaktadır. TL cinsi hesaplardan döviz hesabına para aktarıldıktan sonra döviz hesabından swift işlemi yapılabilmektedir. İnternet bankacılığı üzerinden swift işlemini gerçekleştirebilmek mümkündür.

Swift Sistemi Nasıl İşlemektedir?

Swift sisteminin çalışmasına bakıldığında; bu işlemin 3 banka arasında gerçekleştiği görülmektedir. Bu üç banka; alıcı banka, aracı banka ve gönderici banka olmaktadır. Öncelikle swift işlemi yapacak olan kişi; gönderici bankadan swift işlemi için talimat vermektedir. Sonrasında gönderici banka, parayı aracı bankaya iletmektedir. Aracı banka da bu paranın alıcı bankaya iletilmesini sağlamaktadır.

Swift İşlemi Ne Kadar Sürede Gerçekleşmektedir?

Swift işleminin tamamlanma süresi; geçmişte haftalar sürebilmekteydi. Ancak günümüzdeki gerçekleşme süresine bakıldığında; bankalar arasındaki özel anlaşmalar sayesinde bu sürenin 1 güne kadar indiği görülmektedir. Swift kodu ile yapılan swift işlemleri, maksimum 2-3 iş günü içerisinde gerçekleşebilmektedir.

Swift İşlemlerinden Ücret Alınır Mı?

Swift işlemlerinin ücretleri; bu işlemlere 3 banka dahil olduğu için daha fazla olabilmektedir. Çünkü işlemlerin maliyetleri daha fazladır. Aracı bankaların talep ettikleri komisyon oranlarına göre bankalar swift işlem ücreti belirlemektedir. Dolayısı ile işlem yapılacak olan bankadan swift işlemine uyguladığı ücretin önceden sorgulanması gerekmektedir.

Swift İşlemleri İçin Belirlenmiş İşlem Saatleri Var Mıdır?

Swift işlem saatleri; swift işleminin yapılacağı yönteme göre değişiklik göstermektedir. Şube aracılığı ile swift işlemi yapacak olanlar mesai saatleri içerisinde işlemi gerçekleştirmelidir. Dijital bankacılık yöntemleri ile işlem yapacak olanlar ise; 7/24 swift işlemini gerçekleştirebilmektedirler.

Swift Kodu Nasıl Oluşturulur?

Swift kodunun oluşumuna bakıldığında; 8 haneden veya 11 haneden oluştukları görülmektedir. İlk 4 hanesi, ait olduğu bankanın kodudur. Sonraki 2 hanesi, bakanın ülke kodunu tanımlamaktadır. Ülke kodundan sonra gelen 2 hane, yerel kodu belirtmektedir. Swift kodunun son 3 hanesi ise, şube kodunu belirtmek için kullanılmaktadır. Ancak son 3 hane her bankada belirtilmemektedir. Bu yüzden şube kodunu belirtmeyen bankaların swift kodları 8 haneden oluşmaktadır.

Swift Kodu Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Swift kodu öğrenmek isteyenler; swift koduna ihtiyaç duydukları bankaya giderek veya bankanın web sitesi üzerinden swift kodunu sorgulayabilmektedirler. Aynı zamanda bankaların müşteri hizmetleri aracılığı ile de öğrenebilmeleri mümkündür. Buna ek olarak; swift kodunun oluşumunun bilinmesi durumunda, kişi swift kodunu kendisi de oluşturabilmektedir.

Bankaların Swift Kodları Nelerdir?

Bankaların swift kodları aşağıda örneklendirilmiştir:

  • Akbank’ın swift kodu, AKBKTRIS’dir.
  • Albaraka Türk için BIC kodu, BTFHTRIS’dir.
  • Denizbank’ın BIC kodu, DENITRIS’dir.
  • QNB Finansbank için swift koduysa, FNNBTRIS’dir.
  • Garanti BBVA’nın BIC kodu, TGBATRIS’dir.
  • Halkbank swift kodu, TRHBTR2A’dır.
  • ISBKTRIS, İş Bankası’nın swift kodudur.
  • INGBTRIS, ING Bank’ın BIC kodudur.
  • TVBATR2A swift kod ile Vakıfbank’tan işlem yapılabilmektedir.
  • YAPITRISFEX BIC kodu ile Yapı Kredi Bankası’ndan swift işlemi yapılabilmektedir.
  • Ziraat Bankası’nın swift kodu, TCZBTR2A olarak belirlenmiştir.
  • Türkiye Ekonomi Bankası’nın BIC kodu, TEBUTRIS’dir.
  • Odeabank’ın swift koduysa, ODEATRIS’dir.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Bankaların Swift Kodlarını Hesaplama Nasıl Yapılır? | Vaynat.com
10 Kasım 2020 16:25

[…] Güncel swift kodları için Bankaların Swift Kodları 2020 konumuzu […]

Başa dön tuşu