Kamusal Haberler

SGK Optik Cam Çerçeve Bedelinin Ne Kadarını Karşılıyor?

SGK tarafından gözlük kullanmak zorunda kalanlara SGK optik cam ve çerçeve bedellerinin belirli bir miktarı devlet tarafından karşılanmaktadır.

SGK optik cam çerçeve bedelini 3 senede 1 karşılamaktadır. SGK cam çerçeve bedelinin sadece bir kısmını karşılamaktadır. Cam fiyatları göz numarasına göre değişiklik gösterse de çerçeve bedeli 47.80 TL’dir. Çalışanlardan %20 oranında ve emeklilerden de %10 oranında katılım payı alınmaktadır. Ödenecek olan cam ve çerçeve fiyatı toplandıktan sonra, katılım payı düşülerek yardım bedeli hesaplanabilmektedir. Çalışanların veya emeklilerin bağlı oldukları kurumlar kendilerinden kesilecek olan katılım payını etkilememektedir.

SGK Optik Cam Çerçeve Yardım Bedelleri Ne Kadardır?

SGK cam çerçeve yardım bedelleri şunlardır:

  • 40 yaş üstünün prespiyopi teşhisi ile alması gereken yakını görme gözlüğünün çerçeve bedeli 47.80 TL’dir.
  • Uzak gözlüğünün çerçeve bedeli 47.80 TL’dir.
  • SGK cam ücretlerini diyoptri değerlerine göre belirlemektedir. 10.97 TL, 12.07 TL, 15.37 TL ve 16.47 TL gibi miktarlarda cam bedeli yardımı yapmaktadır.

SGK Optik Cam ve Çerçeve Bilgisi Sorgulama

Gözlükte Devlet Katkısı Ödenme Süreci Nasıl İşlemektedir?

Gözlükte devlet katkısı ödenme sürecinin işleyişi şöyledir:

  • Öncelikle bir göz doktoruna gidilerek göz muayenesi olunmalıdır.
  • Göz muayenesi ile birlikte doktor hastaya gözlük reçetesi vermektedir.
  • Gözlük reçetesi ile bir gözlükçüye gidilmelidir.
  • Cam ve çerçeve ayrı ayrı beğenilmelidir.
  • Beğenilen çerçevenin yerli malı ve 100 TL olması durumunda; çerçeve ücretinin 40 TL’sini devlet ödemektedir. Kalan 60 TL’lik ödemeyi gözlükçü hastadan talep etmektedir.
  • 250 TL’lik bir camın beğenilmesi durumunda; devlet 52 TL’lik destek ödemesi yapmaktadır. 198 TL’sini vatandaş ödemektedir.
  • Devlet katkısı hastanın eline geçmemektedir. Devletin gözlükçüye ödediği ücretlerdir.

SGK Optik Cam Çerçeve Bedeli ve Gözlük Hakkı Sorgulama Yöntemleri Nelerdir?

Gözlük hakkı sorgulama yöntemleri şunlardır:

  • E-devlet üzerinden sorgulanabilmektedir. https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılarak, e-hizmetlerden Sosyal Güvenlik Kurumu seçilmelidir. Ardından Medula Optik Cam ve Çerçeve Bilgisi Sorgulama seçilerek gözlük hakkı olup olmadığı görülebilmektedir.
  • SMS ile gözlük hakkı sorgulanabilmektedir. Bunun için telefonun mesaj kısmına CAM yazdıktan sonra bir boşluk bırakarak T.C. kimlik numarasının ve sonrasında yine bir boşluk bırakarak aile sıra numarasının yazılması gereklidir. Mesaj 5502’ye gönderilmelidir. Gözlük hakları SMS aracılığı ile bildirilmektedir.

Kimler Gözlük Hakkı Dolmadan Yardım Bedelinden Yararlanarak Gözlük Alabilmektedir?

Gözlük hakkı dolmadan yardım bedelinden yararlanarak gözlük alabilecek olanlar şunlardır:

  • Diyoptrilik problemi olanların gözlük haklarının dolması için 3 seneyi beklemelerine gerek yoktur. Gözün gelen ışınları kırma gücünde 0.5 oranında bir artış yaşandığında, devlet cam ücretlerinin bir kısmını karşılamaktadır. Bunun için bir doktor kontrolünden geçilmesi ve doktorun yeni bir gözlük reçetesi ile bu tanıyı koyması gereklidir.
  • 18 yaşını doldurmamış olan çocuklar gelişim çağında sayılmaktadırlar ve gelişim çağındaki çocukların 3 yılın dolmasını beklemeden gözlük alabilme hakları bulunmaktadır. SGK cam çerçeve bedelini süre dolmadan da karşılamaktadır.

Güneş Gözlüğünün Cam Çerçeve Bedelini SGK Karşılar Mı?

Güneş gözlüğünün cam çerçeve bedelini SGK karşılamamaktadır. Numaralı gözlük reçetesi ile güneş gözlüğü alınması mevzuata aykırı olan bir durumdur. Bazı özel optik firmaları, standart gözlük reçetesi ile güneş gözlüğü bedellerini aldığını iddia etse de bu durum mümkün değildir.

Gözlük Reçetelerinin Geçerlilik Süresi Kaç Gündür?

Gözlük reçetelerinin geçerlilik süresi 10 gündür. Bu sürenin iş günleri üzerinden hesaplanması gereklidir. 4924 sayılı Sağlık Bakanlığı yazısı kapsamında belirlenmiş bir durumdur. Lensler için hazırlanan reçetelerin geçerlilik süresi ise 1 yıl olarak belirlenmiştir. Reçetenin geçerlilik süresinin geçirilmesi durumunda SGK gözlük bedelini karşılamamaktadır. Yeniden muayene olunması gereklidir.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu