Kamusal Haberler

SGK Ölüm Aylığı Sorgulama Nasıl Yapılır?

2021 SGK ölüm maaşı sorgusu, telefon yoluyla yapılan bir işlemdir. Kişinin SGK tarafından sunulan sorgulama numarasını araması ve gerekli kimlik bilgilerini iletmesi ile sağlanır. Sorgulama işlemi için Alo 170 hattı, ‘’170’’ rakamı telefondan tuşlanarak aranır. İşlem ile temsilciye bağlantı sağlanır. Temsilcinin talep ettiği TC kimlik numarası ve isim, soy, ad bilgileri verilip, ölüm aylığı hakkında merak edilen tüm detaylar öğrenilir. İşlem ile sorgulama tamamlanır. SGK ölüm aylığı desteğinin ne olduğu, şartları, başvuru evrakları, başvuru adımları ve ne zaman verildiği alt başlıklardan öğrenilirler.

SGK Ölüm Aylığı Desteği Nedir?

SGK ölüm maaş desteği, farklı sebeplerden dolayı vefat eden bir sigortalı çalışanın maaşının belirli oranlarının, eşine ve çocuklarına devlet tarafından verilmesidir. Vefat eden sigortalı çalışanın maaş değerinin üzerinden aylık maaş, vefat eden kişinin eşine ve tercihen çocuklarına bağlanır. Bu işlemden yararlanmak için ilgili kurumlara başvuru ve şartlara uygunluk sağlanmalıdır.

Ölüm Aylığı Alım Şartları

SGK ölüm aylığı alma koşulları şu şekilde sıralanırlar:

  • Vefat eden sigortalı kişinin eşi henüz bir başaksı ile evlenmemiş olma şartıyla,
  • Vefat eden çalışanın eşi sigortalı olarak çalışıyor ise maaşın sadece % 50’sini talep etme şartıyla,
  • Vefat eden sigortalı çalışanın erkek çocuğu maksimum 25 yaşına maaştan faydalanmak şartıyla,
  • Vefat eden sigortalı çalışanın minimum 1800 günlük yaşlılık ve ölüm sigortalarının ödenmiş olması şartıyla,
  • Vefat eden kişi 4A sigorta kapsamında ise minimum 5 yıldır sigortalı olma ve 900 gün yaşlılık sigorta primlerinin ödenmiş olması şartıyla, SGK ölüm aylığından yararlanılır.

SGK ölüm aylığı şartlara uygunluk taşınması halinde vefat eden kişinin eşi, annesi, babası ve çocukları için sunulur.

Ölüm Yardımı ve Dul / Yetim Aylığı Talebi

Ölüm Aylığı Başvuru Evrakları

SGK ölüm aylığı müracaat belgeleri şu şekilde sıralanırlar:

  • Ölüm aylığı alım talebini ifade eden imzalı dilekçe,
  • Nüfus kayıt örneği,
  • 2 tane vesikalık fotoğraf,
  • Başvuran eş veya çocuk çalışan ise gelir belgesi,
  • Çalışılmıyor ise SGK kaydının olmadığını belirten SGK’dan alınmış belge,
  • Kişinin Ziraat Bankası’ndan açtırdığı bir mevduat hesabı cüzdan belgesi, başvuru evrakları olarak sıralanırlar.

Bu evraklar ile ölüm aylığından yararlanacak olan eş, çocuk, vefat eden kişinin annesi veya babası, ilgili SGK kurumuna başvuru gerçekleştirirler.

Ölüm Aylığı Başvuru Adımları

SGK ölüm aylığı müracaat aşamaları şu şekilde sıralanırlar:

  • Ölüm aylığı için şartlara uygunluk sağlayan ve başvuru yapacak olan kişi ikamet ilinde yer alan SGK İl Müdürlüğü’ne gider.
  • SGK görevli çalışanlara, nüfus cüzdanı, vesikalık fotoğraf, gelir belgesi gibi bir üst başlık altında değinilen evraklar eksiksiz teslim edilir.
  • Ölüm aylığı alımı için başvuru yapılacağı iletilir.
  • Talep üzerine iletilen ‘’ölüm aylığı alım başvuru talep formu’’ gerekli iletişim bilgileri ve kimlik bilgileri ile doldurulup, imzalanır.

Form teslimi ile ölüm aylığı alım başvurusu kayıt altına girer. Başvuru takip eden ilk ay içerisinde ölüm aylığını ‘’ ALO 170’’ ile sorgulama işlemi sağlanarak, olumlu veya olumsuz sonucun öğrenilmesi sağlanır.

Ölüm Aylığı Ne Zaman Verilir?

SGK ölüm aylığı alma zamanı, başvuruyu takip eden ilk aybaşı olarak iletilir. Başvurudan sonra gelen ilk ay içerisinde ölüm aylığı alımı sağlanır. Bu süre zarfından yapılan sorgulama işlemi ile olumlu sonuç bildirimi edinilmesi halinde, Ziraat Bankasından maaş çekimi sağlanır.

Başvurudan sonraki ilk ay içinde kimlik ile kişinin kendisine en yakın Ziraat Bankası şubesine gitmesi yeterlidir. Bankanın şube gişesinden, ölüm aylı başvuru sırasında açılan Ziraat Bankası hesap bilgileri içerisine iletilen ölüm aylığı, nakit olarak teslim alınır.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu