Girişimcilik

Girişimci Nasıl Olunur?

Girişimci olmak, özgür bir iradeye, güçlü bir sabra, zorluklar karşısında hedefinden sapmama gerektirmektedir. Girişimci kişi asla vazgeçmemelidir.

Girişimci tanım olarak şöyle açıklanabilir; bilgi, pratik, teori, yetenek, vizyon, ihtiyaç, gereksinimleri görme, bir adım ileriye bakabilene girişimci denilmektedir. Girişimcinin mutlaka büyük düşünceleri ve büyük fikirleri vardır.

Başlangıçta girişimine anlam yükleyerek devam etmelidir. Bu iş hem işinizi sevmeye hem de sponsor bulmanıza yardımcı olur. Girişken insan yaptıkları doğrultusunda kaybetmez. Çünkü yaptıkları işler sonunda bir takım tecrübeler kazanır ve bu kazandığı tecrübeler girişimin sonunda aldığı bir ödüldür.

Girişimci büyük düşünür

Girişimci olmak için paranızı ekonomik harcayın ama her zaman büyük düşünün. Risk almaktan korkmayın. Büyük şirketlerin hepsi risk alınarak ortaya çıkmıştır. Girişimcilerin en büyük özelliği ise, herkesi dinlemeleri ama kendi bildiği şekilde girişimi yapmalarıdır. Girişimcilerin tüm dinlemeleri yaptıktan sonra harekete geçendir. En iyi başlangıç yapmak yerine bir başlangıç yapmak her zaman en iyisidir.

Girişken birisi olmak için illa üniversite okumak gerekmemektedir. Kendisini vizyon olarak geliştiren, mevcut işi yapabilme potansiyeli olanların daha başarılı girişimci oldukları tespit edilmiştir. Ayrıca, başarıyı asla paraya odaklamayın. Çünkü bunun sonucunda mutlaka mutsuz olursunuz. Girişim yapacaksanız sorulara cevap arayın ve en iyisini yapmaya çalışın.

Girişimci kafası nasıldır?

Girişimcilerin en önemli özelliği topluma fayda sağlamaktır. Fayda sağlayacak fikirleri toplumun bakış açısından çıkarak kendi ve farklı bakış açısıyla birleştirerek hizmet etmek istemektedirler. Herkesle aynı bakan bir insan girişimci olmaz; vatandaş olur. Girişimci halkın göremediğini, başkalarının fark edemediğini fark edendir. Toplumda bir ürün yavaş, etkisiz ve insanları bezdirecek duruma gelmişse girişimcinin en sevdiği yerdir. Girişimcinin her daim kafasında şu sorular var olmalıdır;

  • Bu iş daha iyi yapılabilir mi?
  • Bu iş daha hızlı yapılabilir mi?
  • Bu iş daha kolay yapılabilir mi?
  • Bu iş daha ucuza yapılabilir mi?
  • Bu iş Türkiye’de yapılabilir mi?
  • Bu iş ile kazanç arttırılabilir mi?
  • Bu iş ile topluma nasıl fayda sağlanır?

Bunun gibi düşüncelerin her daim girişimci kafasında olması gerekir. Bu tür düşünceler, hem girişimcinin vizyonunu geliştirirken hem de doğacak projeleri tetiklemektedir. Girişimci olmak kişinin kendisini bilmesi ile olur. Kendisini tanımayan, zorluklar karşısında hayata küsen, ilk darbede yenilen birisi girişimci olamaz. Girişimcilik hem ruh hem de beden işidir. Bu ikisini birlikte yaptıktan sonra mutlaka başarı gelir.

Küçük bir girişimcilik örneği

Bilgisayar programcısı olan Pierre Omidyar, 1995 yılının ilk çeyreğinde bir ismini AuctionWeb koyduğu internet sitesini kurarak burada satışlar yapmaya başladı. Projesi tamamen kişiseldi. Yaptığı çalışmalar sonucunda sitenin tıklanma oranlarında artışlar gözlendi. Pierre Omidyar belirli bir süre sonra internet sitesi üzerinden alış veriş yapmak isteyen kullanıcılardan cüzi bir miktar ücret aldı. Bu aldığı ücret karşılığı olarak sitesi bünyesinde işçi çalıştırmaya başladı. Projenin günümüzdeki adı: eBay. Günümüzde ülkemizde çok popüler olmasa da dünyanın en büyük internet sitelerinden birisi olarak hala çalışmalarına devam etmektedir.

Girişimcilik kategorimizde daha fazla yazıya ulaşabilmek için buraya tıklayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu