Girişimcilik

Girişimde KOSGEB Desteği

Girişimde kosgeb desteği KOBİ’ler için önem arz etmektedir. 360 bin liraya kadar hibe vererek küçük ya da orta işletmeleri destekleme amacı taşımaktadırlar.

Girişimde KOSGEB’in desteği, hibe ve faizsiz kredi avantajları sayesinde işletme kurmak isteyen insanlara kolaylık sağlanmış oluyor. KOSGEB sayesinde küçük ya da orta ölçekli işletmeler, devlet desteği alarak gelişimlerine hız kazandırabilirler. Bu sayede büyüme, yurt dışına açılma, hedeflerini gerçekleştirme, istihdam etme gibi faktörlerden yararlanabilirler.

KOSGEB, Bilim, Sanayi ve Teknoloji bakanlığına bağlı bir kuruluş olup, ülkemizdeki KOBİ’lerin seviyelerini arttırmak, pazarda söz sahibi olmalarını sağlamak, destek olmak, istihdam sorununa çözüm bulmak için kurulmuştur. KOSGEB desteği almak için eğitime ve sertifikaya ihtiyaç bulunmaktadır. KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik adı verilen uygulama, yaklaşık 70 saat süren eğitimden sonra alınmaktadır. Bu uygulama ile birlikte sertifika almaya hak kazanırsınız.

KOSGEB destek paketleri

KOSGEB önceden, girişimcilere destek adı altında 50 bin lira hibe, 100 bin lira da faizsiz kredi veriyordu, yani toplam 150 bin lira para veriyordu. Buradaki tüm rakamlar, tüm sektörler için aynıydı ve değişmiyordu. Lakin Ocak 2019 yılı itibariyle bu değişim değiştirildi ve Geleneksel girişimciye 60 bin lira hibe, ileri girişimciye ise 360 bin hibe verilmeye başlandı. Üretim odaklı, yatırıma muhtaç duyan işler için 360 bin lira hibe verilmeye başlandı. Bu iki girişimci şu şekilde ayırt edilebilir;

  • Geleneksel girişimci: Kuruluş desteği ilk olarak şahıs ise 5 bin sermaye şirketleri ise 10 bin lira hibe verilmektedir. Performans desteği olmak üzere 2 yıl içinde toplam 50 bin lira hibe desteği sağlanacak. Gelenekselde en önemli unsur istihdam etme. Ne kadar çok istihdam ederseniz o kadar çok desteğiniz artar.
  • İleriye dönük girişimci: 3’e ayrılır. Teknoloji düzeyinin düşük ve orta olduğu sınıfa 100 bin lira hibe verilmektedir. Orta düzey teknoloji sınıfına 200 bin hibe ve son sınıf olan yüksek teknoloji sınıfına ise 300 bin lira hibe desteği verilecek.

Ayrıca KOSGEB’in desteğine başvuracak insanlar, şirketi KOSGEB tarafından verilen 4 günlük kurstan sonra açmaları yararına olacaktır. İleriye dönük girişimcilerin KOSGEB desteğinde ret edilme olasılığı geleneksele göre daha fazladır. Eğer kararsız ve hangi desteğe alacağınızı bilmiyorsanız geleneksel girişimci desteğine başvurmanız fayda sağlayacaktır.

Girişimcilik kategorimizde daha fazla yazıya ulaşabilmek için buraya tıklayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu