Güncel Konular

Engelli İndirimi Ne Kadar Oldu?

2020 yılında geçerli olacak engelli indirimi tutarları 1 Ocak tarihi itibariyle güncellendi. Engelli indirimi tutarlarına ilişkin rakamlar, her sene Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan Gelir Vergisi Genel Tebliği ile belirlenmektedir.

Engelli İndirimi Ne Kadardır?

2020 yılı engelli indirimi tutarları şu şekilde açıklanmıştır:

  • Birinci derece engelliler için engelli indirim tutarı 1.400 TL
  • İkinci derece engelliler için engelli indirim tutarı 790 TL
  • Üçüncü derece engelliler için 350 TL olarak belirtilir.

Engellilik indirim tutarları, engelli çalışan veya bakmakla yükümlü olduğu engelli bir yakını olan çalışanların vergi indirimden yararlanmaları açısından önem taşımaktadır.

Engelli Vergi İndiriminden Kimler Yararlanabilir?

Engelli vergi indiriminden yararlanacak kişiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Sağlık kurulu raporu olan ve engelli olduğu halde özel sektörde çalışmaya devam eden kişiler,
  • Engelli serbest meslek erbabı kişiler,
  • Bakmakla yükümlü olduğu engelli bir yakını olan ve özel sektörde çalışan kişiler,
  • Bakmakla yükümlü olduğu engelli bir yakını olan ve serbest meslek erbabı kişiler,
  • Basit usulde vergiye tabi engelli kişiler vergi indirimden yararlanabilir.

Bakmakla yükümlü olunan engelli bireyin en az %80 engel oranında olup kendi kişisel ihtiyaçlarını karşılayamaması durumunda kişi engelli indiriminden faydalanabileceklerdir.

Engelli Vergi İndiriminden Hangi Raporla Yararlanılır?

Engelli vergi indirimlerinde kullanılan rapor, hastanelerden talep edilip alınan sağlık kurulu raporudur. Engelli sağlık kurulu raporu vermeye yetkilendirilmiş hastanelerden alınan rapor ile başvuru yapılması, söz konusu raporda %40 engel oranına sahip olunması gereklidir.

İşe girmek, kimlik almak, sosyal yardımlardan yararlanmak amacı ile kullanılan sağlık kurulu raporları ile engelli vergi indirimlerden yararlanmak mümkün değildir. Yine bunun gibi sevk ile alınmış raporlar da bu konuda geçersiz sayılmaktadır. Engelli indirimi olanağından yararlanmak için rapor kopyası gösterilecekse, merkez sağlık kuruluna da kopya gönderilecekse, sadece hastane ve noter tasdikli raporlar kullanılması gereklidir.

Engelli Vergi İndirimlerinden Yararlanmak İçin Hangi Belgeler Kullanılır?

Engelli vergi indirimlerden faydalanmak için evraklar şu şekilde belirtilmiştir:

  • Engelli çalışan bireyden istenen evraklar; vergi indirimi müracaat dilekçesi, işverenden alınmış çalışma belgesi, kimlik belgesi aslı ve 1 adet fotokopisi, sağlık kurulu raporu olarak istenmektedir.
  • Bakmakla yükümlü olduğu engelli yakını olan çalışan kişiden istenen evraklar; vergi indirimi müracaat formu, çalıştığı yerden alınacak çalışma belgesi, bakmakla yükümlü olunan engelli kişinin kimlik belgesi, sağlık kurulu raporu, bakıma muhtaç kişiye ait belge olarak belirlenmiştir.
  • Engelli serbest meslek çalışanından istenilen belgeler; engelli vergi indirimi müracaat dilekçesi, vergi levhası fotokopisi, kimlik belgesi aslı ve fotokopisi, sağlık kurulu raporu olarak belirlenmiştir.
  • Bakmakla yükümlü olduğu engelli yakını olan serbest meslek çalışanından istenilen evraklar; müracaat formu, vergi kimlik numarasını gösteren belge, bakmakla yükümlü olunan engelli bireye ait bakım belgesi olarak talep edilir.
  • Basit usulde vergilendirilen engelli kişilerden istenen evraklar; müracaat dilekçesi, vergi kimlik numarasını gösteren belge, T.C. kimlik belgesi, sağlık kurulu raporu olarak belirlenmiştir.

Engelli Vergi İndirimlerinden Yararlanmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Vergi indirimlerinden yararlanma yolları engelli çalışan bireylerin veya bakmakla yükümlü oldukları engelli yakınları olan kişilerin talep edilen belge ve evrakları hazırlayarak Vergi Dairesi Başkanlığı bulunan illerde Grup Müdürlüklerine başvuru yapmalıdır. Eğer ilde vergi dairesi başkanlığı yoksa yapılması gereken Gelir Müdürlüğü’ne, defterdarlığa, Mal müdürlüklerine başvurmalıdır. Engelli indirimi olanağından yararlanabilecek kişilerin talep edilen tüm belge ve evrakları gerek mercilere teslim etmesiyle birlikte vergi indirimlerinden yararlanmaları söz konusu olmaktadır.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu