Finans ve Banka

Kredi Kartı Gecikme Faizi Ne Kadar?

Kredi kartı gecikme faizi kişilerin yaptıkları ödemeye, faiz oranına ve buna benzer etkenlere göre değişiklik gösterir. Bu faiz gecikecek kart borcu için ödenmektedir. Kredi kartı gecikme faizinin hesaplanması için bazı bilgilerin bilinmesi gerekir. Bu bilgiler arasında:

  • Asgari ödeme oranı,
  • Akdi faiz oranı,
  • Gecikme faizi oranı,
  • Dönem borcu,
  • Ödenecek tutar,
  • Gecikme süresi yer alır.

Bu bilgiler olmadan hesaplama yapılması mümkün değildir. Oranlara göre herkes için ödenmesi gereken kredi kartı gecikme faizi oranı farklı olacaktır.

Kredi Kartı Faiz Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Kredi kartı faiz hesaplaması önceden olan borçlara göre yapılır. Eğer bir önceki dönemden devreden herhangi bir borç yoksa, hesap özetinde yer alan borcun tamamı belirlenmiş süre zarfı içinde ödendiyse, borca ceza uygulaması yapılmaz. Bir önceki dönemden borcun tamamı ödenmemiş olabilir. Bu durumda kalan hesap bakiyesine göre faiz hesabı yapmak gerekir. Eğer asgari ödeme tutarı üzerinden kişi ödeme yaparsa bu durumda akdi faiz uygulaması yapılır. Eğer asgari tutarın da altında ödeme yapılırsa, gecikme faizinin ödenmesi gerekir. Temerrüt başlangıcı için son ödeme tarihi üzerinden hesaplama yapılır.

Gecikme Faizi Alınırken Hangi Vergiler Kesilir?

Gecikme faizinde vergi kesintisi yapılır. Bu vergilerin başında BSMV olarak bilinen Banka ve Sigorta Muamelesi Vergisi gelir. Yüzde 5 oranında kesinti yapılır. Buna ek olarak kısaca KKDF olarak bilinen Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu tutarı yüzde 15 üzerinden hesaplanarak kesilir. Banka bu tutarların tümünü toplar, ardından faiz tutarına ekler ve kart sahibinden tahsilatın yapılmasını sağlar.

Kredi Kartı için Asgari Ödeme Tutarı Nedir?

Kredi kartı kullanıcıları için asgari ödeme tutarı merak konusudur. Bu tutar borcun ne kadar olduğuna bakılmaksızın hiçbir zaman 10 TL’den daha az olamaz. İlk defa kredi kullanan kişiler ile belli bir süre için kredi kartı kullananlar adına belirlenmiş olan asgari ödeme tutarı farklılık göstermektedir. İlk kullanıcılar yüzde 40 üzerinden hesaplamaya tabi tutulurken daha önceden kredi kartı kullanmış olan kişiler için hesaplama, kredi kartlarının limitlerine özel olarak hesaplanacaktır.

Kredi Kartı için Asgari Ödeme Tutarı Ödenmediği Zaman Ne Olur?

Kredi kartı kullanıcıları için asgari ödeme tutarının ödenmemesi halinde kart kapatılır. Kartın kullanıma kapatılması kişilerin bir takvim yılında 3 kere üst üste borcun ödenmemesi ile söz konuş olabilir. Kart sahipleri kredi kartları kapandığı için işlem yapamazlar. Bu nedenle asgari ödeme tutarının aksatılmadan ödenmesi önerilmektedir. 18 yaşını aşmış ve resmi belge ile gelirini gösterebilecek herkes, kredi kartı almak için başvuru yapabilir. Fakat kişilerin kredi kartı kullandıkları zaman çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Aksi halde faiz oranları sorun çıkarabilir.

Örnek Kredi Kartı Gecikme Faiz Hesaplaması Nasıl Olur?

Örnek kredi kartı faizi hesaplaması bin TL değerinde limite sahip olan bir kart için yapılmıştır. Asgari ödeme tutarı yüzde 30 oranında olduğu zaman, kişinin 300 TL ödemesi gerekir. Böylece kişi 700 TL ödeme yapmamıştır. Alışveriş faiz oranı ise yüzde 2,25’tir. Toplam faiz tutarı 15,75 TL olarak hesaplanır. Hesaplama yapılırken hesap kesim tarihi ile son ödeme tarihi arasında 10 gün vardır. Ayrıca hesap kesim tarihi ile arasında 20 gün olduğu unutulmamalıdır. Kredi kartı faizi hesaplamasında asgari ödeme oranı yüzde 30 alınmıştır. Bu oran sizin için değişiklik gösterse de, örnek hesaplamanın amacı kişilere aşağı yukarı gecikme faizi hakkında bir fikir vermek ve yol göstermektir. Bankanız ile irtibata geçerek sizin için özel olarak oluşturulmuş faiz hesaplamasını detaylı bir şekilde öğrenmeniz mümkündür.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu