BankacılıkFinans ve Banka

Üzerime Kredi Kartı Var Mı? Hangi Bankalarda Kartım Var?

Üzerime kredi kartı var mı? Bilmediğim kredi kartım var mı? Hangi bankalarda adıma kredi kartı var? Sorgulama nasıl yapılır? Sorularını detaylı olarak yanıtladık

Kullanımı ile sürekli sayısı artan kredi kartları milyonlarca kişinin cebine birden fazla girdi. Sürekli de talep gören kart tahsisi yapılmış olmasına rağmen teslimatının farklı kişilere yapılması endişesi, kendi adınıza birden fazla kartın çıkarılması gibi endişeler üzerime kredi kartı var mı sorusunu beraberinde getiriyor.

E-Devletten Kredi Kartınızı Sorgulayın

Teknik olarak kredi kartı olup olmadığını sorgulayacağınız bir internet sitesi ve sorgulama sayfası bulunmuyor. Ancak bankalara olan borcunuzu öğrenebileceğiniz mecra olan e-devlet sayesinde kredi kartınızın olup olmadığını sorgulama imkanınız da bulunuyor. Çok yeni bir hizmet olmamasına rağmen bir çok kesim bu hizmetten habersiz. Nitekim devlet tüketicinin faydasına olacak her türlü hizmeti atmaya devam ediyor ve kredi kartı borcu sorgulama imkanı da bunlardan bir tanesi. Muhtemel kartınızın olup olmadığını öğrenmek ve dolayısıyla da bankalara olan borçlarınızı araştırmak adına e-devlet portalına TC kimlik tanımı ile girmeniz ilk yapmanız gereken husus. Burada arama menüsünden kredi risk merkezi raporu başvurusu sayfasına girmeniz gerekiyor. Burada alınan başvurular bankalar ve diğer finans kuruluşlarına olan borçlarınızın ayrıntılı raporlarından ibarettir. Bu aşamada mevcut elinizde olmayan kartlarınıza ait borcunuz olmasa da varlığından haberdar olabiliyorsunuz.

Risk Merkezi Raporu Başvurusu

Bu sayfadan yapmış olduğunuz başvuruya istinaden Türkiye Bankalar Birliğine yönlendirilen başvuru yoğunluğa göre inceleniyor ve 2 saat ile bir gün arasında kişiye SMS ile cevap veriliyor. Bu SMS içerisinde şifre oluyor. Bu şifreyi yine E-devlet portalında belirtilen linke girmeniz halinde size ayrıntılı rapor sunuluyor. Bu raporda üzerime kredi kartı var mı sorusunun cevabını da almış oluyorsunuz.

TC Kimlik Numarası İle Kredi Kartı Sorgulama

E-devlet dışında kredi kartlarınızı öğrenebileceğiniz bir teknik sistem mevcut değil. Fakat bankaların müşteri hizmetlerini telefonla aramanız halinde de TC kimlik numaranıza istinaden kartınız olup olmadığı bilgisi verilebilir. Aynı şekilde TC kimliğiniz ile bankaya başvuru yaparak ta öğrenme imkanınız olsa da her bankayı ayrı ayrı dolaşmak ve hepsine telefon açmak elbette zaman alacak bir husus.

Kredi Kayıt Bürosunda Kart Bilgileri

Kredi notu gibi hususların ana adresi Kredi Kayıt Bürosu bankalardaki hesaplar ve kartlarınıza ait bilgilere ulaşmanın bir diğer yoludur. Burada KKB nin kendi internet sitesinden giriş yaparak üye olmanız gerekir. Üyelik için www.kkb.com.tr adresine girmeniz ve sonrada üyelik bölümünde bilgilerinizi girdikten sonra üye olmalısınız. KKB bazı bilgi ve raporları sunarken bu hizmet karşılığı sizden ücret talep edebilir. Bir çok kişi not düşüklüğü nedeniyle finansal açıdan nasıl hareket edeceğine dair finansal destek almaktadır. Bu destekler esnasında kişi isterse ayrıntılı risk raporu ve kredi notu raporu alabilir. Bu raporlar sayesinde de üzerinize kayıtlı kredi kartınız olup olmadığını öğrenme imkanınız olmuş olur.

Findeks Risk Raporu ve Kredi Notu

KKB de olduğu gibi Findeks risk raporları da kişinin bankalar nezdinde notlarını ve finansal istatistiğini göstermektedir. Bu mecra sayesinde kapatmış olduğunuz kartlar, borçlarınızı geciktirdiğiniz süreler ve almış olduğunuz kredi bilgilerini de ulaşım mümkün. Bu sayede de kredi kartı sorgulama yapmış olursunuz.

Merkez Bankasından Kredi Kartını Sorgulayabilir miyim?

Adınıza olan bir kartın varlığı hakkında bilgi edinmek için bazı tüketiciler merkez bankası sayfasında arayışa giriyor. Merkez Bankasının verdiği hizmet tamamen farklı bir yapıya sahiptir. Burada kredi ve kredi kartı hizmeti vermez. Ancak bazı hususlarda bankanın böyle bir uygulaması olduğundan bahisle araştırma yapan sayısı da az değil.

Hiç Olmadı Tespit Davası Açın

Adli makamlar her türlü hususların çözülmesinde son ve tam adres. Teknik olarak bu bilgilere ulaşamamanız halinde yapmanız gereken husus tespit davası açmaktır. Bağlı bulunduğunuz bölgedeki Asliye Hukuk Mahkemelerine başvurarak açtığınız dava sonrası bankalarca tarafınıza açılmış kartlar hakkında bilgiye ulaşmanız mümkün. Ancak böyle bir durumda da mahkeme masrafları gibi bazı ek ücretler karşınıza çıkar ve dava görülmesi, araştırılması ve sonuçlanması gibi hususlarda zaman kaybı yaşayabilirsiniz. Adli vakalarda teknik olarak hukuk bürolarından destek almak önemli bir etken. Zira bir çok hususun bu bürolar sayesinde mahkeme duruşmalarına kalmadan çözümlendiği de olmaktadır. Bu aşamada en kısa yoldan hizmet alabilmek için değerlendirilebilir.

Başvuru Olmadan Kredi Kartı Çıkartılır mı?

Teknik olarak bakıldığında sizlerin başvurunuz olmadan kredi kartı tahsisi yapılması beklenemez. Ancak günümüzde dolandırıcılık gibi hususlar tüketicinin boynunu büken kısmı. Nitekim çoğu tüketici karttan ziyade adıma kredi çekilmiş mi sorularını soruyor. Medyada duyulan ve izlenen haberler eşliğinde tüketicinin de muhtemel kimlik kopyalama gibi hususlar yüzünden kredi kartı çıkartılabileceği endişesi doğuyor. Bu nedenle de üzerime kart var mı sorusu soruyor.

Kredi Kartı Borcunun Bildirimi

Adınıza birileri kart çıkartarak harcama yapması halinde doğal olarak bu harcamayı da ödemeyecektir. Bu aşamada banka mutlaka sizlere ulaşır. Ulaşımda sıkıntı yaşanmaz çünkü Adrese Dayalı Kayıt Sisteminde (ADKS) adresinize anlık olarak ulaşır ve alacağının tahsili için yasal olarak gerekli tüm adımları atar. İlk aşama iletişim kanalları olsa da bu durumun devam etmesi sizlerin yasal takipe düşmesi anlamına gelir. Bu aşamada da mutlaka bilgiye ulaşacağınız kanaatindeyim.

Kredi Ve Kredi Kartı Ekstre Erteleme İşlemleri Nasıl Yapılır?

Kredi Kartı Başvurusunda Teslimat

Bankalar tüketicinin ulaşımında ADKS sisteminden faydalanıyor olsa da; anlık olarak teslim verilen kredi kartları ve farklı adrese teslimat istenilen kartlar bulunmaktadır. Örneğin QNB Finansbank kimliğe istinaden sahada çalışan personelleri sayesinde anlık olarak kredi kartı tahsisi yapıyor ve kişiye teslim edebiliyor. Bu aşamada limiti de kredi notunuza bağlı olarak yüksek tutulabiliyor. Bu gibi durumlarda kimliğinizi kaybetmişseniz adınıza kart çıkarma ihtimali çok düşük olsa da tedbir alınması gereken bir husus. Çünkü kart tahsisinde bulunan personelin kimlik tespiti yapması zorlaşabilir. Çevresel duyumlarda böyle bir husus olmadığını da ayrıca belirtmekte fayda olacaktır. Çünkü adınıza kart çıkarma gibi bir durumun olması neredeyse imkansız kadar düşük bir ihtimaldir.

Kredi Kartı Sözleşmeleri

Kredi kartı başvurusu yaptıktan sonra bu kartın kullanımı ve diğer ayrıntılar için bir sözleşme imzalanır. Bu sözleşme uzun sayfalardan ibarettir ve her sayfasına ıslak imza atılır. Adınıza olan kartın kopyalanması, kayıp olması halinde yapılan harcamalar gibi hususlarda da bankalar sorumludur. Bu nedenle kart tahsisinde de yanlışlık yapılması çok uzak ihtimaller arasında bulunur. Söz konusu sözleşemeye istinaden doğacak hukuki anlaşmazlıklar da mahkemelerde çözümleneceğinden her iki tarafında sorumlulukları bulunmaktadır.

BBDK Kredi Kartları Bilgileri

BDDK tüm bankaların hizmet verdiği kredi kartı markaları hakkında ayrıntılı olarak doküman vermektedir. Bddk.org.tr adresinden ulaşabileceğiniz bilgiler sayfa üzerinden banka ve dönem seçimi ile yapılabiliyor. 5464 sayılı yasaya istinaden tahsis edilen kredi kartları, faiz oranları ve diğer tüm ayrıntılar bu önceden belirlenmiş durumda. Bu nedenle de mağduriyetlerin önüne geçilmesi temel hedef alınmış. Kredi Kartı Kullanıma İlişkin Yapılan Açıklama da sizlere ışık niteliğinde olacaktır.

Kredi kartı tahsisi ile kişiye teslimatı ve bunun yanında kullanımı tamamen yasal mevzuatlar çerçevesinde yapılabilen bir bankacılık ürünü. Bu ürünün kullanımında mutlaka talep olması gerekir ve bankanın da bu taleplere olumlu yanıtlar vermesi esastır. Bu aşamadan sonra sizin talebiniz olmadan üzerinize kredi kartı çıkartılması söz konusu edilemez.

 

 

 

 

Kaynak
Kaynak

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
2 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Kredi Kartı Aidatı İadesi ve Geri Alma Başvurusu - E-Devlet 2020
25 Ekim 2020 02:59

[…] Üzerime Kredi Kartı Var Mı? Hangi Bankalarda Kartım Var? […]

En İyi Banka Kartı | Turan Ay
6 Kasım 2020 21:19

[…] ve halen varlığından haberdar olmadığı kart bilgisini sorgulamak isteyebilir. Bu manada üzerime kredi kartı var mı? Hangi Bankalarda kartım var sorgusu yapmak isteyenler için internet siteleri büyük bir […]

Başa dön tuşu