Startup nedir? Yeni Bir Girişim
Startup ihtiyaçlar doğrultusunda takım olarak piyasadaki eksikliklerin giderilmesi ile ortaya çıkar. Startup için bakış açısının geniş olması gerekir.

Startup kelime olarak, yeni nesil gelişimlerle net bir ifadeyle sorunları çözen, sorunların çözümünde yardımcı olan teknolojiyle birlikte var olan girişimlerdir. Büyümesi için tasarlanmış bir iş modeline denilmektedir. Startup varsa devamlılık vardır. Kısa dönem ya da dönemsellik diye bir kavram, startup için söylenemez.
Startup’un tanımını şöyle açıklayabiliriz: Hızlı büyüme için düşünülmüş, düşünce tasarlama boyutuna geçmiş, hızlı büyümeye müsait, teknolojik veriler sunan, teknolojik olan, devam eden, herkese ya da geniş kitleye hitap eden, sorunları olan şirketlerin ihtiyaçlarını gideren, gelişme durumunun devamlı olduğu ve insanların gözünde ihtiyaç olmasa dahi ihtiyaç durumuna dönüşebilecek girişime ya da işe startup denir.
Birçok insana hizmet vermeli ve insanlara hizmeti ulaştırmalıdır. Start-up varsa hizmeti daha fazla kişiye ulaştırılması gerekmektedir. Startup teknoloji yardımıyla hız kazanır. Yeni iş yerinin analiz edilmesi, geliştirilmesi veya ihtiyacı karşılaması teknolojinin özellikle de Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) sayesinde gerçekleşir. Bu yüzden ERP ile start-up birlikte anılmaktadır.
Başarılı bir startup için gerekenler
İstatistiklere göre her 10 girişimden 9’u başarısızlıkla sonuçlanıyor. Girişimlerin yüzde 66’lık kısmı ise, orijinal planlarından ayrılarak başka hedeflere yöneliyor. Startup ise geniş bir süreç olduğundan bırakanlar başında bırakıyor ya da hiç bırakmıyorlar. Başarılı bir start-up için gerekenler şunlardır:
- Kendinizi ifade etmeyi bilin: Yaptığınız projelerde örnek olmaya çalışın. Bu davranış hem sponsor bulmanıza hem de müşterilerin gelmesin yardımcı olacaktır
- Takımla birlikte çalışın:Startup için bir takım kurun. Buradaki ekiple farklı bakış açıları üzerinde çalışın. Her ne olursa olsun egzersiz yapmayı ihmal etmeyin
- Takım halindeyken toplantı sayısını azaltın: Bir toplantı yapmak startup için zaman kaybı olabilir. Toplantı sayısını minimuma indirin ve çalışmalara yoğunlaşın
- Motivasyon: Motivasyonunuzu yüksek tutun. Her iş hayatında sıkıntılar vardır. Motivasyona odaklanın ve çalışmalarınızı sürdürün
- Sponsor desteği için kendinizi pazarlayın: Bir işi babanıza ifade etseniz belki babanız da sizi red eder. Sponsorlar fazla parayı sever. Onlara net ifadeyle gelecekteki vaatleri anlatın. Kimse size direkt olarak 200 bin dolar vermez ama iyi pazarlanırsanız çok daha fazlasını verir.
Unutmayın! Bir işe başlamak yetmez. İşi en iyi şekilde devam ettirmek ve tutkulu olmak gerekir.
Startup Şirketler Hangi Alanlarda Bulunur?
Yukarıda konunun özünü anladığıma göre şimdi sırada bu tür şirketlerin hangi tür alanlarda faaliyet göstereceklerine bakabiliriz. Şunu belirtmemiz gerekir ki start-up söz konusu ise akla gelecek ilk sektör teknoloji şirketleri olacaktır. Bu tür projeler zaten yazılım ve teknoloji alanlarında olacaktır. Fakat gün geçtikçe artık finans ve pazarlama gibi farklı alanlarda da firmalar ortaya çıkmıştır. Hatta mimari, tasarım ve teknolojiyi birleştirerek müşterilerin ihtiyaçlarına yönelik ürünler üreten ve pazarlayan start-up şirketler de bulunmaktadır.
Son dönemde insanların bu konuya nasıl önem verdiklerini aşağıda paylaşacağımız videolar ile anlayabilirsiniz:
–https://www.youtube.com/watch?v=lIEXaQ7yRe8 (Startup Türkiye 2014 – Nevzat Aydın)
–https://www.youtube.com/watch?v=4XSsFBt2ETk (Startup Türkiye 2015 – Sina Afra)