Kamusal Haberler

SGK Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi Örneği

SGK tahsis belgesinin emekli maaş başvurusu için doldurulup ilgili kuruma teslim edilmesi gerekir. Bu belge ile talepte bulunmayan kişilerin SGK aylık belgesi mümkün değildir. Eğer maaş almak için başvuru yapan kişi sigortalı ise, sigortalı kısmının doldurulması gerekmektedir. Ölüm aylığı almak için başvuru yapan kişilerin de sigortalı bölümünü doldurması gerekir. Aynı zamanda hak sahibi kısmında yer alan alana maaş almak için başvuru yapan kişilerin bilgilerinin yazılması gerekir.

SGK Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesinde Talep Çeşitleri

SGK tahsis belgesinde tahsis talep çeşidi farklı farklıdır. Ödenen maaşlar gelir ya da aylık olmak üzere iki farklı grup altında ele alınır. Sigorta olan kişiler eğer ilk defa aylık almak için başvuru yapıyorlarsa tahsis talep çeşidi yerine yaşlılık aylığı yazmalıdır. Hak sahibi olanlar talep çeşidi bölümüne ölüm aylığı yazmalıdır. İş kazası yaşamış ve sürekli iş görememezlik geliri almak istiyorsanız, bu bölüme iş kazası geliri yazılmalıdır. Vefat söz konusu ise iş kazası ölüm geliri yazılmalıdır. Malulen emeklilik talebinde bulunan kişilerin malulen emeklilik yazması gerekir.

SGK Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi Neden Kullanılır?

SGK tahsis talep belgesi ölen sigortalılar için, gelir bağlanması adına kullanılmaktadır. Belge hak sahipleri tarafından doldurulabilir. Hak sahipleri çocuk, eş, ana ve babadır. 5510 sayılı kanuna göre, cenaze masrafı, evlenme yardımı gibi destekler sağlanır. Bu belgede 15 yaşından küçük olan çocuklar haricinde fotoğraf eklenmesi gerekir. 18 yaşını doldurmayan kişilerin haricinde çocuklar için öğrenci belgesi alınması gerekir. Toptan ödeme ya da cenaze ödeneği için fotoğraf eklenmesi gerekli değildir. İşten ayrılma bildirgesinin de bulunması gerekmez.

SGK Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi Nasıl Doldurulur?

SGK tahsis talep ve beyan belgesini doldurmak için aşağıdaki adımları takip etmeniz yeterli olur:

  1. TC kimlik numarasına 11 haneli kimlik numarası girilmelidir,
  2. Ad ve soyad yazılmalıdır,
  3. Sigorta sicil numarası eklenmelidir,
  4. Yukarıda bahsedilen şekilde tahsis talep çeşidi yazılmalıdır,
  5. Vefat eden kişinin ölüm tarihi yazılmalıdır,
  6. Ödemelerin yapılacağı banka ya da PTT şubesi adresi yazılmalıdır. Sigortalı olan kişiler sigortalı kısmını hak sahibi olanlar ise hak sahibi kısmını doldurmalılar.
  7. Sigorta yakınlığı kısmına başvuru yapan kişi kendi ise kendisi yazmalıdır.
  8. Eğer başvuru sigortalı iken yapılıyorsa ve başvuru yapan kişinin güvencesi altında başka kişiler bulunuyorsa “bakmakla yükümlü olduğu kişiler var mı” kısmına evet yazılmalıdır. Hak sahibi olan kişilerin bu bölümü doldurmaları gerekmiyor.
  9. Türkiye dışında başka bir ülkede sigortalı olarak faaliyet gösterdiyseniz yabancı ülkede geçen hizmetler kısmını doldurun.
  10. Başka sandıklardan aylık alıyorsanız diğer sandıklar kısmını doldurun.
  11. Bağlanmasını istediğiniz aylığa ek olarak 4C emekli sandığı aylığınız varsa emekli sandığı kısmını doldurun.

SGK Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

SGK tahsis talep ve beyan belgesi hakkında bilinmesi gerekenlerden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Eğer SGK talep belgesini eşinizden boşanmanız halinde fiilen birlikte yaşayarak doldursanız, aldığınız gelir ve aylıkların tümü kesilir.
  • 5510 sayılı kanunda yer alan 96. Maddeye göre o ana kadar yapılan SGK ödemeleri geri talep edilebilir.

Başvuru yapılan kurum, beyan edilen bilgilerin doğruluğunu her zaman araştırma hakkına sahiptir. Gerçeğe aykırı bildirimde bulunulması halinde kurum gerekeni yapma hakkına sahiptir. Bu durumda kurum Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunma hakkına sahiptir.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu