Güncel Konular

Pasaport Çıkarmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Pasaport çıkarmak için gerekli evraklar genel anlamda fotoğraf, harç makbuzu ve nüfus cüzdanından oluşmaktadır. Pasaport işlemleri hakkında bilgiler.

Pasaport çıkarırken istenen belgeler, genel anlamda fotoğraf, harç makbuzu ve nüfus cüzdanından oluşmaktadır. Gerekli belgelerin hazırlanmasının ardından yapılacak başvuru, pasaportun süresine göre farklı işlemlere tabi tutulmaktadır. Pasaport süresi 2 aydan 4 yıla kadar uzayabilir. Her süre farklılığında ödenmesi gereken harç tutarı değişiklik göstermektedir. Bu nedenle pasaport çıkarmak için kişilerin doğru zamanı ve süreyi belirlemesi gerekmektedir.

Yukarıda ön bilgi edindiğimize göre pasaport çıkarmak için gerekli evraklar ve diğer işlemleri gelin birlikte alt başlıklarda detaylı şekilde inceleyelim.

Pasaport Çıkarmak için İstenen Belgeler

Pasaport çıkarırken istenen evraklar şu şekilde sıralanmaktadır:

  • 2 adet biyometrik fotoğraf talep edilmektedir.
  • Pasaport harcı ve pasaport cüzdanı bedeli, başvuru öncesinde yatırılmış olmalı ve makbuzu alınmalıdır.
  • Başvuru sırasında yatırılan pasaport harcı tutarına ilişkin dekont yetkiliye teslim edilmelidir.
  • Eğer işlem pasaport yenileme işlemi ise, eski pasaport da başvuru sahibinin yanında olmalıdır.
  • Ergin olmayan başvuru sahipleri için muvafakatname gerekmektedir. Eğer kişi 18 yaşından küçükse, vasisi başvuru sırasında yanında olmalıdır.
  • 18 yaşından küçüklerin başvurusunda muvafakat belgesi ve vasinin nüfus cüzdanı belgesi talep edilmektedir.
  • Öğrenci olunması durumunda pasaport harcı alınmamaktadır. Bunun için öğrenci belgesinin yetkiliye teslim edilmesi gerekmektedir.

Pasaport Harcı Ne Kadar Oldu?

Pasaport harcı olarak ödenecek tutar, alacağınız pasaportun geçerlilik süresine göre değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda alınacak en az süreli pasaport, 6 aylık pasaporttur. Bu pasaporttan yararlanmak için 170.40 TL ödemeniz gerekmektedir. Bunun yanında 1 yıl geçerli pasaport için harç tutarı 248.40 TL; 2 yıllık pasaport için harç tutarı 405.50 TL olarak belirlenmiştir. Kişiler, 575 TL ödeyerek 3 yıl geçerli pasaport alabilmektedir. 4 yıl ve üzeri geçerlilik süresine sahip pasaport için ödenmesi gereken tutar ise 811.60 TL olarak belirlenmiştir.

Pasaport Alırken Toplam Ne Kadar Para Harcanır?

Pasaport alınırken harcanacak tutar, sadece harç tutarı olarak hesaplanamaz. Bu kapsamda harcanacak tutara defter ücreti de eklenerek hesaplama yapılmalıdır. Alınacak pasaporta göre defter ve diğer harcamalar dahil yapılacak masraf şu şekilde özetlenebilir:

  • 6 ay geçerlilik süresi bulunan bir pasaport için ödenecek toplam ücret 303.50 TL
  • 1 yıl geçerlilik süresi bulunan bir pasaport için ödenecek toplam ücret 381.90 TL
  • 2 yıl geçerlilik süresi bulunan bir pasaport için ödenecek toplam ücret 539 TL
  • 3 yıl geçerlilik süresi bulunan bir pasaport için ödenecek toplam ücret 709.40 TL
  • 4 yıl geçerlilik süresi bulunan bir pasaport için ödenecek toplam ücret 945.10 TL

Pasaport Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır?

Pasaport yenilemede işlem süreci, pasaportun kullanılamayacak durumda olmasının bir sonucudur. Var olan pasaportun kullanımının mümkün olmayacağı, pasaportun sayfalarının bitmesi yırtılması, yer kalmaması gibi durumlarda yeni pasaport alınmalıdır. Daha önce pasaport almamışsınız gibi işlem adımlarınızı devam ettirirken, tek fark eski pasaportunuzun yanınızda olması zorunluluğudur. Yanınızda eski pasaportunuz yoksa, haklı bir gerekçeniz de yoksa, işleminizde büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Pasaport Yaklaşık Ne Zaman Çıkar?

Pasaport çıkış süresi, 5- 7 gün arasıdır. Başvurunuzu yaparken sizden alınan bilgiler ve evraklar, dijital ortama aktarılır. Web ortamında işlemler, diğer birimler tarafından da hızlı bir şekilde görülür. Böylelikle hızlı bir şekilde işlem tamamlanır. Ancak yapacağınız pasaport işlemlerinin hac ve umre dönemine denk gelmesi durumunda, 1 aya kadar beklemeniz gerekebilir. Bu dönemlerde kullanımın yoğunluğundan dolayı pasaport alımı sırasında elektronik ortama aktarma işlemi, olması gerekenden çok daha uzun sürer. Bu nedenle yurt dışı seyahatinizden en geç 1 ay önce pasaport işlemlerinizi başlatmalısınız.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu