Güncel Konular

Trafik Sigortası Yaptırmamanın Cezaları

Trafik sigortası yaptırmamanın cezaları: Sigorta yaptırılmaması ve trafik cezalarının ödenmemesi durumunda trafikten men cezası uygulanır.

Trafik sigortası yaptırmayanların cezaları, 2021 yılı için 192 tl olarak belirlenmiştir. Trafik sigortası olmayan kişiler, araç kullanımında yasal koşullara uymamaktadır. Bu duruma bağlı olarak, devlet sigortasız araçlara yönelik trafik cezası uygular. Trafik sigortası yaptırmamanın cezaları arasında, 192 tl trafik cezası tutarı ödenmesi yer alır. Sigorta yaptırılmaması ve trafik cezalarının ödenmemesi durumunda trafikten men cezası uygulanır. Trafik sigortası olmayanların karşılaşabileceği cezai durumlar ve cezalardan korunmak için trafik sigortasının nasıl yaptırılacağı, alt başlıklarda işlenmiştir.

Trafik Sigortası Yaptırmamanın Para Cezası

Trafik sigortası olmayanlara para cezası, 192 tl olarak yansıtılır. Trafik sigortası olmayanlara uygulanan para cezası hakkında bilgiler, şu şekilde sıralanır:

  • Araç alımında trafik sigortası yaptırmayan ve sigortasız şekilde trafikte araç kullananlar, 108 tl ceza öderler.
  • Ceza kesiminden itiberen ilk 15 gün içerisinde cezanın ödemesini sağlayanlar, cezai indirimden faydalanırlar.
  • Cezanın erken ödeme indirimi, ceza tutarının % 25’i kadardır.

Trafik sigortasının yaptırılmaması halinde hem para cezası hemde trafikten men edilme cezası ile karşılaşılır. Trafik sigortasının geç yaptırılması sebebi ile anılacak cezalar hakkında detaylar, alt başlıklarda yer almaktadır. Trafik sigortası olmayan ve para cezası almış olan kişilerin, trafik sigortalarını yenilememeleri ve yaptırmamaya devam etmeleri halinde oluşabilecek diğer durumları, alt başlıklardan öğrenebilirsiniz.

Trafik Sigortası Geç Yaptırma veya Yaptırmamanın Cezaları

Geç yapılan trafik sigortasının cezası, para cezası olarak yansıtılır. Uzun süre sigorta yaptırmayan kişiler ise trafikten men edilir. Trafik sigortasını yasal süre içerisine dahil olan günde yaptırılmaması sebebiyle oluşabilecek olumsuz durumlar, şu şekilde sıralanır:

  • Yeni araç alan kişiler, araç aldıktan 15 gün sonra trafik sigortası yaptırmalıdır.
  • 15 günlük süreç yeni araç alan kişilere devlet tarafından tanınan süre olup, bu süre boyunca aracın eski sahibinin yaptırmış olduğu sigorta üzerinden işlemler yapılır.
  • 15 gün sonunda eski sigorta iptal olur ve yeni kişi adına trafik sigortası yaptırılır.
  • Bu süreyi dolduran ve sigorta yaptırmayan araç sahipleri, trafik para cezasına çarptırılır ve trafikten men edilir.

Trafik sigortası yaptırmamanın cezaları arasında, trafikten men edilme yer alır. Trafikten men edilme cezası nedeniyle uygulanacak olan yaptırımlar hakkında bilgileri, alt başlıktan öğrenebilirsiniz.

Trafik Sigortası Yaptırmayanlara Trafikten Men Edilme Cezası

Trafik sigortası olmayanlara trafikten uzaklaştırma cezası uygulanıp, sigortalarını yenilemeleri gerektiği bildirilir. Trafikten men cezası alınması ile karşılaşılan yaptırımlar, şu şekilde sıralanır:

  • Trafik sigortasını zamanında yaptırmayan kişiler, trafikten men cezası alırlar.
  • Trafikten men cezası alan kişinin aracı, çekici yardımı ile devletin belirlemiş olduğu otopark noktalarına götürülür.
  • Kişinin aracını alabilmesi için en kısa sürede trafik sigortası yaptırması gerekir.
  • Aracın sigortasını yaptırmamaya devam eden kişi, çekici masraflarını ve aracın otoparkta kaldığı gün sayısı kadar parasal ücreti, ödemek zorunda kalır.

Tüm bu cezai işlemlere maruz kalmamak için araç sigortası, araç alındıktan sonraki 15 gün içerisinde yaptırılmalıdır. Trafik sigortasını gününde yenilemeyenlere yönelik cezai işlemlerin bilgisini, alt başlık içerisinden öğrenebilirsiniz.

Trafik Sigortası Yenilememe Cezası

Trafik sigortasını yenilemeyenlere ceza, para cezası olarak yansıtılır. Yansıtılan para cezası 192 tl olarak belirlenmiştir. Trafik cezası almamak için süresi dolan trafik sigortasının yenileme işlemi yapılır. Yenileme işlemi yasal süresi hakkında detaylar, şu şekilde sıralanır:

  • Trafik sigortası poliçe süreleri 1 yıl olarak belirlenir.
  • 1 yılın tamamlanması sonunda, trafik sigortaları yenilenmelidir.
  • Bu sürenin aşılması ve trafik sigortalarının yenilenmemesi halinde trafik para cezası ödenmektedir.
  • Para cezası kesilmesine rağmen, sigorta yaptırma sürelerini uzatmaya devam eden kişiler, trafikten men cezası alırlar.

Trafik sigortasının her 1 yıl sonunda yenilenmesi gerekmektedir. Bu yasal gerekliliğin karşılanması halinde, herhangi bir trafik cezası uygulaması yapılmaz. Trafik cezalarından korunmak için trafik sigortasının nasıl yaptırılacağı hakkında bilgiyi, alt başlıktan öğrenebilirsiniz.

Trafik Sigortası Nasıl Yaptırılır?

Trafik sigortası yaptırmak için PTT şubeleri ziyaret edilebilmektedir. Gününde yaptırılan trafik sigortası, cezai işlemlerden korunmayı sağlar. Sigorta başvurusu için aracın alındığı günden en geç 15 gün sonra başvuru yapılmalıdır. Trafik sigortası yaptırmamanın cezaları ve cezai işlemlere ilişkin ödemelerden korunmak için izlecek trafik sigortası başvurusu adımları şu şekilde sıralanır:

  • En yakın PTT şubesine gidilir.
  • PTT şubesine başvuru için, nüfus cüzdanı, aracın plaka numarasının yer aldığı ruhsat ve telefon numarası bilgisi iletilmelidir.
  • Bu bilgiler PTT görevlilerine verilip, trafik sigortası yaptırılmak istendiği söylenir.
  • PTT çalışanları size en uygun trafik sigortası çeşitleri hakkında bilgilendirme sağlar.
  • Daha sonra ‘’trafik sigortası başvuru belgesi’’ doldurulup, trafik sigortası poliçesi oluşturulur.

Bu işlemler yardımı ile trafik sigortanız sisteme tanımlanır ve yasal gereklilikler sağlanır. Trafik sigortasını gününde yaptıran kişilere, cezai işlem uygulanılamaz. Araç kullanımı süresince yapılan kontrol işlemlerinde, yaptırılan sigorta ile cezai işlemlerden korunulur.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu