Konut Kredisi Almak İçin Şartlar Nedir? Kredi Notu Kaç Olmalı?

Konut kredisi almak için şartlar nedir? Konut kredisi alabilmek için kredi notu en az kaç olmalıdır? Peşinatsız kredi çekilir mi? Ev kredisi hakkında tüm merak edilenler.
Diğer kredi türlerinde olduğu gibi konut kredisi almak için aranan kriterlerden birisi de kredi notu. Bu anlamda bankalar ile yakın kredi ilişkisi olmayan kişilerin bu nottan habersiz olarak bankaya başvurması halinde karşısına çıkan bu durumdan şaşırabiliyor. Banka alınacak konuta ipotek koyuyor olsa da, burada notunuzun önemi de büyük. Banka sizi finansal açıdan göremiyorsa kredi vermeye sıcak bakmayabilir.
Konut Kredisi Almak İçin Kredi Puanı Kaç Olmalı?
Almak istediğiniz evi her yönüyle seçtiniz ancak finansal açıdan da desteğe ihtiyacınız varsa burada mecburen bankaların ev kredisine başvuru yapmanız gerekiyor. Ancak ilk anlamda ön başvurunuza bile onay çıkması için kredi notunuzun da alınabilir seviyelerde olmalı ki banka bu duruma sıcak bakabilsin. Sizlerin bankalardan aldığınız borç paralar ile ilgili finansal geçmişinin istatistiğini barındıran kredi notu riskli durumda olanlar için çok uzak denilebilir. Konut alımlarında evinizi rahatça alabileceğiniz geliriniz, taksitleriniz ve tutarınız dışında kredi notunuz da en azından 1500 ve üzerinde olması gerekir. Aksi takdirde alım söz konusu olabilse de bankanın kefil isteme gibi talepleri ile karşı karşıya kalınabilir. Kredi notunuzun yüksek olması halinde endişelenecek bir durum yoktur. Nitekim bu puan ile kefil ya da kefiller talep edilmeden istenilen tutarlara kadar ev kredisi alım yolu açılır.
İlk Kez Duyanlara Kredi Notu Nedir?
Düzenli bir geliri olmasına karşın bankalardan kredi, kredi kartı gibi bankacılık ürünü kullanmayan kişiler için finansal geçmişi yok gibi hareket edilir. Bu geçmişin oluşmasında kişiye belli aşamalarda puanlar verilir. Sürekli bankacılık ürünü kullanıp, gününde parasını yatıran kişilerde bu puan yüksektir ancak ödemesini aksatıyorsa, gününde ödemiyorsa ve hatta hiç ödemiyorsa kredi notu sıfır derecesine kadar iner. Bu aşamada da ev kredisi dahil hiçbir kredi ve kredi kartı ürünü alınamaz hale gelir. Bu aşamada kredi notu önem taşır.
Kredi Notunda 4 Risk Grubu
Kredi notunu riskine göre dört kademede ele alırsak; 700-1099 orta risk, 1100-1499 az risk, 1500-1699 iyi, 1700 ile 1900 arası da çok iyi gruplardır. Anlaşılacağı üzere 700 puanın altında olan kişilere bankalar kredi ürünleri vermeye sıcak bakmaz. Verilse bile ek taleplerde bulunulabilir ve çok daha yüksek kredi faizlerine tabi olunur. Bu durum da kişinin cebinden çok daha fazla para çıkması anlamına geliyor.
Kredi Notum İyi Konut Kredisine Nasıl Başvururum?
Kredi notunuz ve geliriniz iyi seviyelerde ise başvurunuz oldukça kolaydır. Bankalar kredi verme yarışı yaparcasına sizlerin talebini almak ister. Bu aşamada en uygun konut kredisi faizi araştırılarak işe başlanması uygun olur. Bu konuda fikir alınması istenirse son yıllarda en uygun şartları devlet bankaları sunuyor. Özellikle son dönemde Halkbank 0,99 ve Ziraat Bankası da 1,20 oranıyla güncel konut kredisi faizi sunuyor. Kimliğiniz ile istediğiniz bankaya başvuru yaparak konut kredisi ön onayı alabilirsiniz.
Konut Kredisi Almak İçin Şartlar
Muhtemel almak istediğiniz eve konut kredisi almak için konutunda belli şartları taşıyor olması gerekir. Konutun bitmiş olması sizin alacağınız kredi limitini yukarı yönlü hareket ettirir. Bitmediği zaman bu konutun iskanı alınmamış ise konut kredisi alamazsınız. Alabileceğiniz kredilerde arsa kredisi niteliğini taşır ve faiz oranı da yüksek olurken vadesi de kısa tutulur. Bu yüzden alacağınız evin konut kredisi şartlarına uygun olması gerekir.
Konut Kredisi İçin İstenilen Belgeler
Öncelik olarak 18 yaşını doldurmuş bireyler bu ürüne başvurabilir. Bunun yanında aylık gelir belgeniz, alacağınız evin tapu fotokopisi kimliğiniz ile bankaya başvuru yapıyorsunuz ve bu aşamadan sonra ön onay ile birlikte gerekli aşamalar başlıyor. İlk etapta konut kredisini çekebilmeniz için aranılan ekpertiz raporu oluşmasında eksper görevlendirilmesi yapılmalı ki bunun ücreti de sizin tarafınızdan ödenir. Eksper evi gezer, inceler, fotoğraflarını çeker, Belediye İmar Müdürlüğünde iskanı ile ilgili bilgilere ulaşır ve bankaya bir rapor sunar. Bu raporda evin bedeli belirtilir ve bu bedel üzerinden konut kredisi alımı gerçekleşecektir.
Evin Ne Kadarına Kredi Çekebilirim?
Konut kredisi alımlarında kişiler ne kadar para çekebileceği sorgusunu sorar. Burada eksper raporunun % 80 oranına kadar kredi çekebilmek mümkün iken diğer kalan kısmı da kişi peşin olarak ödemek zorunda. Bu aşamada kişi tüketici kredisi çekebilir miyim sorusunu da soruyor ki, bu husus bazen alınabilenler arasında. 1 milyon lira değerindeki konut alımı için 800 bin liraya kadar kredi alabilme imkanınız olabilir. Ancak bu paranın aylık geri ödeme taksitlerini ifa edebilecek kadar da geliriniz olması gerekiyor. Yani geliriniz 8 bin lira, aylık 8 bin lira taksit ödemesi söz konusu değil. Yaşam standartları ile yaşamınızı idame ettirebilecek bir rakamın size kalması halinde kalan kısmını da kredi taksitleri ödeyebilecek kadar kredi çekebiliyorsunuz.
Kredi Borcu Sorgulama – E Devlet Kredi Borç Öğrenme
Emlakçılara Dikkat Edin
Evi satacak kişi sizin kimliğiniz ve kendi kimliği ile tapudan satış işleminin yapılması için randevu alması gerekiyor. Randevu telefonla yada internet üzerinden alınabiliyor. Bu aşamada tapu müdürlüğünün yoğunluğu size verilen randevuda önemli. Öğlen saatine kadar satış işlemi başvurusu alan Tapular öğleden sonra da bu işlemlerin satışını gerçekleştiriyor. Yani bazı bölgelerde oluşan yoğunluk yüzünden satışlar bir haftayı bulabilir. Bu aşamada daha hızlı nasıl işlem yaparız, satış işlemini nasıl hızlandırırız çabasındaki vatandaş emlakçılar yüzünden mağdur edilebiliyor. Emlakçılar her ne kadar tapu işlemlerini hızlandıracağını belirtse de burada inanılmaması gerekir. Çünkü sizin başvurunuz ile yapacağınız işlemler ile Emlakçıların yapacağı işlemler aynıdır ve hiçbir tapu müdürlüğü emlakçılara öncülük vermez. Bu nedenle bu tür kişilerin taahhütlerine inanarak fazladan para vermeyin ve vermekten de kaçının.
Tapu Masrafları
Satış işlemi başlamasının ardından sizlerden tapu masraflarının ödenmesi istenir ve telefonunuza SMS yoluyla yatıracağınız tutar gelir. Burada dikkat edilmesi gereken hem alıcı hem satıcının ödeyeceği tapu harç masrafıdır. Yasal bir zemini olmasa da, konutu alan kişi hem alıcı hem satıcının harç masrafını ödeme yoluna yönlendiriliyor. Aslında bu çok yanlış bir uygulamadır. Bir çok konut alımı yapan kişi bu durumu tapu müdürlüğünde öğrenir. Bu yoldan da geri dönemeyeceği için mecburen ödemek zorunda kalınmaktadır. Alım arasında tapu harç miktarının yatırılması da pazarlığa konu edilmeli ve mağduriyet yaşanmaması için bu durumun adı konulmalıdır.
Tapu Harcını Kim Öder?
Tapu harcının hesaplanmasında konutun evi önemli. Bu tutar üzerinden para yatırılıyor. Konut kredisi alımındaki tutar da doğrudan bu rakama etki eder. Belediyelerden alınan konut satış bedeli üzerinden satışlar yapılıyor olsa da, almış olduğunuz kredi miktarı bu rakamı geçiyorsa düşük göstermeniz mümkün değildir . Çünkü az ödeme yapmak için bazı kişiler düşük tutar gösterme yoluna gidiyor. Peşin alımlarda bunu yapan olsa da; yasal olarak ileriki dönemlerde parasal cezai yaptırımla karşı karşıya kalınabilir.
Satış İşleminde Taraflar
Başvuru yaptıktan ve harç tutarlarını ödedikten sonra banka alıcı satıcı ve krediyi aldığınız bankanın temsilcisini tapu müdürlüğü davet eder. Bu davette üç temsilcide bulunması zorunludur. Çünkü alıcı satıcı alım satım işlemini yaparken banka da verdiği krediye karşılık konuta ipotek koyacağı için vekilinin de olması gerekir. Aksi takdirde satış işlemi gerçekleştirilemez.
Konut alımı ve satışı ayrıntılı bilgilere sahip olmak ister. Bu nedenle her iki tarafında mağduriyetinin önüne geçecek hususları barındırmaktadır. Alım esnasında özellikle ilk kez alım yapacak kişilerin konut kredisi nasıl alınır ve kredi notu hakkında bilgilere sahip olması önem arz etmektedir.
Kaynak: https://www.ziraatbank.com.tr/tr/hesaplama-araclari/kredi-hesaplama/konut-kredisi
Konu Başlıkları:
[…] Konut Kredisi Almak İçin Şartlar Nedir? Kredi Notu Kaç Olmalı? […]