Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Sürecinin Önemi, Etkileri ve Kişisel Gelişim Eğitimleri

Kişisel gelişim bireyin kendisini ister çalışma hayatında, ister günlük yaşantısında olsun ne kadar iyi olursa o kadar iyi hissettiren bir kavramdır.

Şüphesiz ki günümüzün en büyük problemleri arasında kişisel gelişim var.Birçoğumuz kişisel gelişim eğitimine ihtiyacı olmadığını hatta kişisel gelişimin bir problem dahi olmadığını düşünmüşüzdür. Bu yazımızla kişisel gelişim sürecinin önemi ve etkileri hakkında bahsedeceği. Yazımızın sonunda kişisel gelişim etkilerini keşfedecek, sonuçta kişisel gelişiminiz için harekete geçeceksiniz.

O halde kişisel gelişim süreciyle ilgili genel tanımları ifade etmeye başlayalım;

Kişisel Gelişim Nedir, Neyi İfade Eder?

Kişisel gelişim kişinin kendini her özelliğiyle tanıması, neleri yapabileceğinin farkında olmasıdır. Kısaca kendi gücünün bilincinde olmasıdır.

Kişisel gelişim konusunda sağlıklı olan birey kendi zayıflıklarını, eksiklerini görüp bu eksikliklerini üstüne gider ve sonuçta eksiklerini gidererek daha kusursuz bir birey olmaya çalışır. Bu sürecin sağlıklı bir şekilde ilerleyip sonuçlandırılması oldukça önemlidir. Çünkü kişisel gelişimin insanın karakterini şekillendirir. Karakter ise insan yaşamını evlilikten, iş hayatına ve arkadaş ortamından çocuk yetiştirmeye kadar insan yaşamının her aşamasını etkiler. Dolayısıyla kişisel gelişimin kişinin yaşantısı için önemli olduğu kadar toplum açısından da oldukça önemli bir konudur.

Kişisel Gelişimin Önemi

Son derece önemli olan kişisel gelişimin süreçleri ile ilgili bilinç son zamanlarda artmaktadır. Hastaneler, okullar, gençlik merkezleri, öğrenci yurtları ve halk eğitim merkezlerinin yanında birçok özel alanlarda da açılan kurslar ile insanlar kişisel gelişimin sürecini tamamlamaktalar. Bu kursalar sayesinde birey hayatta daha başarılı olmanın yollarını keşfediyor.

Kişisel Gelişim Sürecinin Etkiler

Kişisel gelişimin temelleri doğarken atılır ve zamanla ilerler. Kişisel gelişimin çocukluk ve gençlik dönemlerinde hayati bir öneme sahiptir. Kişininçocukluk ve ergenlik dönemlerinde kişilik sürecinin yüzde doksanı tamamlanır. Çocukluk ve ergenlik döneminde eksiklerini giderememiş, zorluklarla baş etmeyi öğrenememiş birey hayatının geri kalanında bu eksiklerini gidermesi çok zordur. Dolayısıyla kişisel gelişimin sürecinin önemi ve etkilerini irdelerken çocukluk ve ergenlik süreçlerinden bahsetmemek olmazdı.

Kişisel gelişimin insan üzerinde oluşturduğu etkileri sıralarsak;

  1. Aile ilişkileri, eşinizle olan ilişkileriniz ve arkadaşlık ilişkileri gibi daha pek çok ikili ilişkilerinizde başarılı olursunuz.
  2. Gerçekleştireceğiniz iş ve sosyal yaşantınızdan sağlıklı sonuçlar alırsınız.
  3. Zor zamanlarınızdan fazla etkilenmez, beklenmedik olumsuzluklarla kolayca baş edersiniz, ayaklarınız yere sağlam basar.
  4. Özgüven eksikliği yaşamazsınız. Kişisel gelişim kendinize olan öz sağıyı arttırır.
  5. Sorumluluk beceriniz diğer insanlara göre daha fazladır. Sorumluluklarınızın farkında olur yapmanız gereken şeyin ne olduğunu bilirsiniz.
  6. Kendinizi ve çevrenizi seversiniz. Hayatla barışık olursunuz çünkü hayatınız belli bir düzen ve disiplin ile devam eder.
  7. Gelecek konusunda umutlarınız hep yeşil kalır. Çünkü geleceğiniz parlaktır. Birlikte olduğunuz insanların hayatlarını değiştirir, onlara umut aşılarsınız.
  8. Gelecekte ne yapacağınız belli olur. Hedeflerinizin neler olduğu, hangi yönde ilerlemeniz gerektiğini iyi bilir bu amaçlar doğrultusunda sağlam adımlarla ilerleyebilirsiniz.
  9. Zorluklar karşısında daha iradeli davranmanıza katkı sunacaktır.

Kişisel gelişim sürecinin önemi ve etkilerini incelediğimiz bu yazımızda şu sonucu çıkarmak yanlış olmaz;

Kişisel gelişim insan hayatını başından sonuna kadar her aşamasında önemli bir etki yaratmaktadır. Hatta ve hatta bu etkiler toplumu da içine alır. Burada kişisel gelişimin sürecini tamamlayan bireyin hayatta daha başarılı olabildiği, engelleri daha kolay aşabildiğinive toplumla olan iletişiminin daha güçlü olduğu sonucuna varabiliriz.

Kişisel gelişimin önemini kavradığımıza göre size küçük bir öneride bulunalım. Mutsuz bir yaşantınız olabilir, zor zamanlardan geçiyor olabilirsiniz ne olursa olsun unutmayın, hayat devam ediyor. Örneğin evlilik hayali kurduğunuz, evlenmenize kısabir zaman kalmış olan biriyle ayrılabilirsiniz. Her zaman en kötüsüne hazır olun. Unutmayın! İnsan evrelerinin devam edip sonlandığı bu sistemin ismi HAYAT!

Kişisel Gelişim Eğitimleri

Kişisel gelişim eğitimleri;yaşamlarına daha güçlü devam etmek, daha etkili işlere imza atmak, daha verimli zaman geçirebilme ve özgüven eksikliği gibi konularda gerekli donanıma sahip olmak için herkesin alabileceği bir eğitimdir.  Ayrıca bu kurslara eğitmen olmak isteyen herkes katılabilir.Bu yazımızda kişisel gelişim eğitimleri hakkında merak edilen her şeyi ayrıntısıyla ele alacağız.

Kişisel Gelişim Eğitimi Konuları

  • İletişi ve iletişim kurma
  • Nasıl konuşmak gerekir, konuşma sanatı
  • Başkalarına kendinizi nasıl dinletirsiniz, dinletme kuralları nelerdir
  • Beden dili nasıl kullanılır
  • Konuşmayı oluşturan dört ana unsur
  • İyi bir konuşmacı nasıl olur
  • Kişisel gelişimin yararları

Kişisel Gelişimin Eğitim Süresi

Eğitmenlik için verilen kişisel eğitim kurslarının süresi bir gün ve bir hafta arasında değişir.

Kimler Kişisel Gelişim Eğitim Eğitmenliğine Katılabilir

Kişisel gelişim eğitmeni olmak isteyen herkes kurslara katılabilmektedir.

Katılım belgesi, Sertifika veya Başarı belgesi Nasıl Verilir

Kursu bitiren kursiyerler kurs bitiminde bir sınava tabi tutulurlar. Sınavı başarıyla geçen adaylara sertifika, başarı belgesi veya katılım belgesi verilir

Girişimcilik Eğitimleri Hakkında

Girişimcilik eğitimi kendi ayakları üzerinde durmak isteyen veya kendi iş fikirlerini hayata geçirmek isteye kişiler için hazırlanmış bir eğitimdir. Bu eğitimin temel amacı kişilerin ve ülkelerin para kaynaklarının istenen amaca ulaşmak için harcanması. Bu sayede hedeflenen girişimin başarıya ulaştırılmasıdır. Kursun amaçlarını alt alta sıralayacak olursak;

  • Gerçekleştirilmek istenen işin başarıya ulaşması.
  • Toplumda girişimcilik bilinci oluşturmak.
  • Kurulacak işletmelerin başarıyla gelişmesini sağlamak.

Girişimcilik Eğitiminin İçeriği

  • Girişimci kişiliklerin özellikleri, iş fikri nasıl geliştirilir ve girişimcilikte yaratıcılık.
  • İş planı nedir, nasıl yapılır ve öğeleri nelerdir.
  • İş planı ile ilgili program hazırlama ve inceleme.
  • İş planı nasıl hazırlanır ve nasıl sunulur.
  • Kursiyerlerin kendi hazırladıkları iş planlarının incelenmesi.

Girişimcilik eğitimi üç gün ile bir hafta arasında değişmektedir.

Girişimcilik Kurslarına Kimler Katılabilir

Küçük işletmeler, orta ölçekli işletmeler veya işletme kuruluşlar.

İş Analiz Eğitimi

Kişisel gelişim eğitimleri işletmelerin en büyük problemleri kalifiye eleman seçme, elindeki iş gücünü kullanabilme, işe alımlarda hangi tip personelin daha uygun olduğu ve insan kaynaklar gibi temel problemlerin çözümü için gerekli her konuda özel planlama ve araştırma yapmak gerekir. Bu aşamada iş analiz eğitimi kursiyerlerin problemlerini belirleme, bu konuların çözümü ile ilgili olan aşamaları daha iyi kavrama ve bu çözümler doğrultusunda adımlar atmalarını sağlıyor.

Eğitimin İçeriği Nelerdir?

  • İş planı şemalarının yapılması
  • İş yerlerinde görev ve unvanların tanımlanabilmesi.
  • Çalışanın yönetim piramidi konusunda eğitilmesi.
  • Personel nasıl seçilir. Nerelere hangi tip personel alınmalıdır.
  • İş için kaynak planı hazırlama.
  • Çalışan performans değerlendirme kriterleri nelerdir.
  • Belirsizlik kaynaklı sorunların çözümü.

Eğitim Süresi

Eğitim süresi bir gün ile bir hafta arasında değişebilmektedir.

Kimler Katılabilir

Her türlü işletme sahibi yönetici ve çalışanları katılabilir. Kurs sonunda kursiyerlere eğitim belgesi verilmektedir.

Yönetim Sistemi Eğitimi

Amaçlar

  • Çalışanda performans yönetiminin amaçları.
  • Çalışanlar arasındaki piramit ilişkisinin yararları.
  • Hedef çeşitleri ve hedef koymanın gayeleri nelerdir.
  • Ölçeklendirme ve yüklenmenin amaçları.
  • Yetkinlik nedir, hedefleri nelerdir.
  • Performans yönetiminin sorumlulukları nelerdir.

Eğitim Süresi

Kurs süresi değişiklik göstermekle birlikte ortalama olarak üç gündür.

Zaman Yönetim Eğitimi

Zaman geri kazanılması mümkün olmayan en büyük sermayedir. Yapılan bir araştırmaya göre yöneticiler bir saat içerisinde en az on dakikasını boş yere harcamış, israf etmektedirler. Ayrıca belli bir zaman aralığında ne kadar yorulduğunuz değil ne kadar etkinlik ortaya koyduğunuz önemlidir. Kişisel gelişim eğitimleri arasında en dikkat çekici konulardan biridir zaman yönetimi.

Eğitimin Süresi

Ortalama olarak bir günlük eğitim yeterli olmaktadır. Kurs sonunda başarılı olan adaylara zaman yönetim belgesi verilmektedir.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu