Finans ve Banka

İnternet Bankacılığı ile Hangi İşlemleri Yapabilirim?

İnternet bankacılığı ile yapılabilecek işlemler esasında para çekmek dışında hemen her işlemdir. Bankalar kredi başvurusu işlemlerinden hesaplar arası işlemlere hatta bankalar arası işlemlere kadar pek çok işlemin internet bankacılığı kanalından yapılabilmesine olanak tanımaktadır. Bankaların internet bankacılığı işlemleri için hazırlamış olduğu kanallar adeta bir internet şubesi olarak hizmet vermektedir. Bununla birlikte elbette internet bankacılığı üzerinden yapamayacağınız işlemler bulunmaktadır.

Gelin hep birlikte konunun detaylarına girererk internet bankacılığı üzerinden yapılabilecek işlemlere derinlemesine bir göz atalım.

İnternet Bankacılığı ile Yapılabilecek İşlemler

İnternet bankacılığı ile gerçekleştirilebilen işlemler şu şekilde listelenebilmektedir:

  • Hesap işlemleri: Hesaplarınızın kontrolü, emeklilik sözleşmesi ve HGS kontrolleri gibi pek çok hesabınıza ait bilgileri internet bankacılığı işlemleri olarak görüntüleyebilirsiniz.
  • Kredi kartı işlemleri: Kart şifresi değişiklikleri, borç ödemesi, ekstre tarihi değişiklikleri, alışveriş taksitlendirme gibi pek çok işlem internet bankacılığı kanalı kullanılarak gerçekleştirilebilmektedir.
  • Para transfer işlemleri: Bu işlemler için işlem saati sınırlamaları bulunabilmektedir. Bu sınırlamalara uyarak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Ödeme işlemleri: İnternet bankacılığı kanalı üzerinden başta fatura ve vergi ödemeleri olmak üzere pek çok ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Şans oyunları, sigorta gibi ödeme işlemlerinin sıra beklemeksizin yapılabilmesi sistemin en avantajlı noktalarından birisidir.
  • Yatırım işlemleri: Banka yatırım araçları ile işlem yapıyorsanız, alım satın işlemlerinizi ve kontrollerinizi sistem üzerinden sağlayabilirsiniz.
  • Kredi kartı, banka kartı, yeni hesap ve kredi başvurularınızı internet üzerinden gerçekleştirebilmeniz mümkündür.

İnternet Bankacılığı İşlem Saatleri

İnternet bankacılığı işlemlerinin saat aralığı, internet bankacılığı üzerinden gerçekleştirmek istediğiniz işlemi yapabileceğiniz zaman aralığıdır. İnternet bankacılığı platformu, 7 gün 24 saat hizmet veren bir platformdur. Ancak bankalar arası işlemler tek bir bankanın tekelinde olmadığı için bu işlemler için belirli bir saat sınırlaması bulunmaktadır. İnternet bankacılığı işlem saatleri bankadan bankaya değişiklik göstermekle birlikte şu şekilde genellenebilmektedir:

  • Bankanın kendi hesapları arasında yaptığınız işlemleri 7 gün 24 saat gerçekleştirme imkanınız bulunmaktadır.
  • Bankalarda yatırım işlemlerinizi piyasa saatlerine göre gerçekleştirmeniz gerekecektir.
  • EFT gibi bankalar arası işlemlerinizi gerçekleştirmek için saat sınırlaması bulunmaktadır. Genellikle bu sınırlama 09.00-16.00 gibi mesai saatleri şeklinde yapılmaktadır. Bu işlemler hafta sonu gerçekleştirilememektedir.
  • Ödeme işlemleriniz, ilgili kurum tarafından sınırlamaya gidilmemişse 7 gün 24 saat gerçekleştirilebilmektedir.

İnternet Bankacılığı İşlem Ücretleri

İnternet bankacılığı kanalı ücretleri, her banka tarafından bankanın politikaları ve yasal düzenlemeler ışığında belirlenmektedir. Bu nedenle bir genelleme yaparak ücret miktarlarını belirtmek mümkün değildir. Bununla birlikte banka şubelerinin işlem limitleri belirlenirken, şube kirası, çalışan masrafları gibi ek parametreler de göz önünde bulundurulmaktadır. Bu nedenle internet bankacılığı kanallarından yapılan işlemler, banka şubeleri ve telefon bankacılığı kanallarına nazaran çok daha uygun ücretlerle gerçekleştirilmektedir.

İnternet Bankacılığı Nasıl Kullanılır?

İnternet bankacılığı kullanmak için öncelikle müşterisi olduğunuz bankanın internet bankacılığı kanalı şifresini edinmeniz gerekmektedir. Bankaların tamamı güvenlik gerekçesiyle her kullanıcı için kişiye özel şifre belirlemesi yapmaktadır. Bu işlem için takip etmeniz gereken adımlar şu şekildedir:

  • Bankanın internet bankacılığı işlemleri giriş sekmesini veya telefon bankacılığı kanalını kullanarak dijital bankacılık üyeliğinizi gerçekleştirmelisiniz.
  • Bu süreçte banka sisteme giriş yapabilmeniz için geçici bir şifre verecektir.
  • Ardından T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile sisteme giriş yapmalısınız.
  • Genellikle bu aşamada yeni bir şifre belirlemeniz gerekecektir.

İnternet bankacılığı şifrenizi belirleyerek internet bankacılığı kanalını kullanmaya başlayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu