Finans ve Banka

Cuma Günü Yapılan Havale / EFT Ne Zaman Hesaba Geçer?

Cuma günü yapılan EFT’nin hesaba geçtiği zaman, cuma günü EFT yapıp gönderilen paranın hesaba yatmaması sorunu ile karşılaşan kimseler tarafından merak edilmektedir. Hesaba gönderilen paraların hesaba yatması konusunda paranın mesai saatleri içinde gönderilip gönderilmediği, paranın EFT ile mi yoksa havale ile mi gönderildiği hususları önem arz etmektedir. Her şeyden önce bilinmesi gereken en önemli şey havale işlemlerinin hangi günde ve saatte yapılmasının önemi bulunmamaktadır. Yani havale edilen para gün ve saate bakılmadan para gönderilen hesaba 2 ile 20 dakika arası bir sürede yatmaktadır. Para gönderen kimsenin EFT yapması halinde ise EFT mesai saati bitiminden önce yapılmış ise saat 17.00’a kadar 5 ile 20 dakika arası bir sürede yatmaktadır. Ancak cuma günü mesai bitiş saatinden sonra yapılan EFT’ler en yakın iş günü ve mesai saatleri içerisinde ilgili kimsenin hesabına yatırılmaktadır. Yani cuma günü saat 17.05’te yapılan bir EFT pazartesi mesai saatleri içerisinde ilgili kimsenin hesabına yatacaktır.

EFT Nedir?

EFT, elektronik fon transferi kelimelerinin kısaltması olarak kullanılmaktadır. EFT bankaların para transferinde kullandıkları bir terimdir. Bankaların, bir banka aracılığı ile kendisi dışındaki bir bankaya yapılan para transferi için kullandıkları bir terimdir. Örnek vermek gerekirse T.C Ziraat Bankası aracılığı ile Denizbank hesabına para transferi yapılması halinde yapılan işlem EFT’dir. EFT işlemleri için bankalar müşterilerinden ücret talep edebilmektedir. Hatta bazı bankalar “EFT ve havale ücreti alınmayacak” şeklinde reklam yapmakta ve müşteri çekmeye çalışmaktadır.

EFT hakkında bilinmesi gereken en önemli şey ise EFT yapılabilmesi için mesai saatleri ve iş günlerinde işlem talebinin oluşturulması gerekmektedir. Yani paranın ilgili hesaba geçebilmesi için iş günleri ve mesai saatleri içerisinde işlem yapmak gerekmektedir.

Havale Nedir?

Havale işlemleri, para transferi yapacak kimseler tarafından merak edilmektedir. Havale işlemleri aynı bankada hesapları bulunan müşterilerin bu hesaplar arasında para transferi yapma işlemlerine verilen genel bir isimdir. Örnek olarak Ziraat Bankası’nda hesabı olan X kişisinin yine Ziraat Bankası’nda hesabı olan Y kişisine para göndermesi havale işlemidir. Havale işlemleri gün ve saate bakılmaksızın işlem saatinden sonra 2 ile 20 dakika arası bir süre içerisinde gerçekleştirilmektedir. Yani EFT işlemlerinden farklı olarak iş günü ve mesai saatlerine bakılmaksızın gönderilen para ilgili kimsenin hesabına geçmektedir. Bankalar havale işlemlerinde EFT işlemlerinde olduğu gibi ücret talebinde bulunabilmektedir. Havale işlemleri IBAN numarası ya da hesap numarası ile gerçekleştirilebilen bir işlemdir.

Resmi Tatillerde Yapılan EFT Ne Zaman Hesaba Geçer?

Resmi tatillerde yapılan EFT’nin yatacağı zaman ilgili kimseler tarafından merak edilen bir diğer önemli konudur. EFT bir banka aracılığı ile kendisi dışında bir bankada bulunan hesaba para gönderme işlemine verilen addır. EFT işlemleri her ne kadar her saat ve günde yapılabilse de paranın hesaba yatma tarihi değişebilmektedir. EFT’yi resmi tatilde yapan kimselerin gönderdiği para ilgili kimsenin hesabına resmi tatilin bitişinden sonraki ilk iş günü içerisinde gerçekleşmektedir. İlgili kimselerin dikkat etmesi gereken en önemli konu ise resmi tatil bitimi izin günlerine denk geliyorsa yani cumartesi ya da pazar gününe denk geliyorsa paranın yatacağı gün pazartesi gününe sarkmasıdır. Yani EFT işlemlerinin resmi tatillerde ve izin günlerinde yapılmaması işlem sahibinin daha yararına olacaktır.

Pazar Yapılan EFT Ne Zaman Hesaba Geçer?

Pazar günü yapılan EFT’nin hesaba yatacağı zaman diğer EFT işlemleri sonucunda olduğu gibi ilk iş günü olan yani pazartesi ilgili kimsenin hesabına yatacaktır. EFT konusunda merak edilen bir diğer konuda akşam yapılan EFT’nin hesaba geçme zamanıdır. Akşam yapılan EFT’den sonraki gün iş günü ise sonraki gün mesai saatleri içerisinde ilgilinin hesabına yatmaktadır.

EFT ve Havale Ücretleri Neye Göre Değişir?

EFT ve havale ücretleri her bankadan bankaya değişebilen ücretlerdir. Havale ve EFT ücretlerini bankalar kendi talepleri doğrultusunda değiştirebilmelerine rağmen yapılan havale ve EFT işlemlerinin yapılış şekli de önem arz etmektedir. Bankalar genellikle şube aracılığı ile yapılan EFT ve havale işlemlerinden daha fazla ücret almaktadır. Bu alınan ücret ATM ile yapılan işlemlerde daha az olmaktadır. Havale ve EFT işlemlerinin bankaların internet şubesi aracılığı ile yapılması halinde ücret daha da inmekte, bankaların mobil uygulamaları üzerinden yapılan işlemlerde ise genellikle minimum seviyede tutulmaktadır.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu