Güncel Konular

Kira Sözleşmesi Örneği ve Gerekli Tüm Bilgiler

Kira sözleşmesi hem kiracının hem de mal sahibinin haklarını korur. Bu sözleşmeler ev sahibinin mülkünü belli bir süre için kullanılması adına düzenlenir. Kira sözleşmesi süresinin sonuna gelindiği zaman, kiracı, kiralananı aldığı şekilde teslim yapmak zorundadır. Kira sözleşmesi ile ilgili tanım Türk Borçlar Kanunu Madde 299’da yapılmıştır. 2011 senesinde kira sözleşmeleri bu kanunun kapsamına girdi. Bu nedenle ev sahibi ve kiracı arasındaki ilişki artık borç alacak ilişkisine dönüştü. Bu sözleşmeler ile birlikte ev sahibi ve kiracı arasında anlaşmazlıkların en aza indirilmesi amaçlanıyor.

Kira Sözleşmesi illa Yazılı Olarak mı Düzenlenir?

Kira sözleşmesi düzenlenmesi genellikle yazılı şekilde olur. İnsanların bir çoğu kira sözleşmesinin yazılı olarak yapılmasının dışında nasıl yapılacağı konusunu akıllarına bile getirmezler. Oysa Türk Borçlar Kanunu’nda yer alan bilgiye göre kiraz sözleşmeleri yapılırken yazılı olma zorunlulukları olmaz. Sözlü şekilde bile kira sözleşmesi yapılabilir. Ne var ki ev sahiplerinin evde kiracı olduğunu bir şekilde kanıtlaması gerekir. İşte bu nedenle yazılı olarak sözleşme hazırlanır. Evde kiracı olduğu, kiracının atmış olduğu imza ile kanıtlanır.

Örnek Kira Sözleşmesini İndirmek için Buraya Tıklayın

Kira Sözleşmesini Nasıl Doldurmalıyız?

Kira sözleşmesinin doldurulması için ilk önce elinizde bir kira sözleşmesi örneği olmasını öneriyoruz. Hatta mümkünse bakabildiğiniz kadar çok kira sözleşmesi örneklerine göz atın. Bu size ilham verecektir. İnternette kira sözleşmesi yazıp arattığınız zaman karşınıza bir çok şablon çıkar. Bu şablonları doğrudan kullanabileceğiniz gibi, dilerseniz şablon üzerinde düzeltmeler yaparak da kullanabilirsiniz. Eğer özel yükümlülükler varsa ya da genel koşullar üzerinde oynama yapmak isterseniz mutlaka sözleşmenin düzenlenmesi gerekecektir. Kira sözleşmesi doldurulurken her bölümün doldurulması gerekir. Herhangi bir eksiklik olmamalı, doldurulan yerde de yanlış bilgi verilmemelidir. Eğer bu konuda yeterince iyi olmadığınızı düşünüyorsanız gayrimenkul danışmanınıza danışarak sözleşmeyi düzenleyebilirsiniz.

Kira Sözleşmesini Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Kira sözleşmesinin yapımında dikkat edilmesi gerekenler başında mülkün cinsini doğru belirtmek gelir. Belgede yapılacak olan herhangi bir yanlışlık nedeni ile ileride başınız belaya girebilir. Ayrıca kiracı ve ev sahibi hakkında bilgilerin de net ve eksiksiz bir şekilde doldurulması önem taşır. Özellikle kiralama işleminde sonra yapılan elektrik ve su aboneliklerinde bilgilerde yapılan yanlışlıklar size sorun çıkaracaktır. Dikkat etmeniz gereken diğer önemli nokta ise, kontratın gerçekten ev sahibi ve kiracı tarafından imzalanmış olmasıdır. İmza taklit mi yoksa gerçekten muhatabınıza mı ait?

Böyle durumlarda emin olmak adına her iki taraf için de genellikle kimlik fotokopisi verilir. Alınan kimlik fotokopisinin üzerine, kira sözleşmesini alındığı özel olarak yazılır. Kontratta aynı zamanda aylık ve yıllık kirayı belirten bir bölüm olur. Bu bölümde belirtilen miktarın hem rakam hem de sayı olarak yazılması gerekir. Ayrıca bu bedelin nasıl ödenmesi gerektiğine de yer verilmelidir. Kira genellikle aylık ödense de, istisnai durumlar olabilir. Örneğin kiracı olduğunuzu düşünün. Ev sahibiniz ile 3 ayda bir kira ödeyeceğinize dair anlaştınız. Fakat bunu sözleşmede ayda bir ödeme yapılacağı şeklinde belirttiniz. Bu durumda ev sahibi sizden yasal olarak her ay kira isteme hakkına sahip olacaktır. Kira kontratı hazırlanırken yıllık zam oranı ile ilgili bilgiye de yer vermeyi unutmayın.

Kira sözleşmesinin yapılma amaçlarından bir tanesi de sizi haksız yapılan ve ön görülemeyen zamlardan korumaktır. Sözleşme ile birlikte her dönem, ne kadar zam yapılacağını önceden bilirsiniz. Ne kadar kira ödeyeceğinizi önceden bilmeniz size rahatlık sağlar.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu