Finans ve Banka

Ölen Kişinin Kredi Borcu Ne Olur? Kimin Ödemesi Gerekir?

Ölen kişiye ait kredi borcu kişinin hayat sigortası olması halinde sigorta tarafından karşılanacak, sigorta olmaması halinde ise kişilerin mirasçıları tarafından ödenecektir. Yani borca ne olacağı sorusunun cevabı kişinin sağlığında hayat sigortası yaptırıp yaptırmadığına göre değişecektir. Kredi çeken bir insan, henüz borçlarını sıfırla yamadan yaşamını kayıp edebilir. Böyle bir durumla karşılaşılmaması için özellikle konut kredilerinde bankalar kişilerin hayat sigortası yaptırmasını zorunlu tutar. Kişiler hayat sigortası yaptırdıkları için kredi kullanımlarında ek ücret ödemek zorunda kalırlar.

Kişinin kredi borcuna karşılık hayat sigortası yaptırması yalnızca konut sigortasında geçerli olan bir durum değildir. Genellikle meblağ olarak yüksek ve geniş zamana yayılmış olan kredi türlerinin tümünde kişilerin hayat sigortası yaptırması gerekir. Kişi eğer sigorta yaptırmış ise, borçlar sigorta şirketi tarafından ödenecektir. Eğer kişi yaşamında sigorta yaptırmamışsa kişinin mirasçılarının söz konusu borcu ödemeleri gerekmektedir.

Ölen Kişinin Kredi Borcu Hayat Sigortası Olması Durumunda Ne Olur?

Hayat sigortası olduğu zaman ölen kişiye ait kredi borcu sigorta şirketi tarafından karşılanır. Bu nedenle hayat sigortası yaptırmak müşteriler adına doğru bir tercih olur. Sigorta yaptırdığınız zaman aslında sigorta şirketini, size bir şey olması halinde ödemeleriniz için sorumlu tutmuş oluyorsunuz. Eğer borçlu kişinin ölümünde şüpheli bir durum varsa, sigorta şirketi borcu ödemeyebilir. Böyle bir durumda sigorta şirketi genellikle durumun tespit edilmesi için otopsi yapılmasını talep edecektir. Hayat sigortası yaptırıldığı zaman kişiler o anda varsa kendilerinde olan hastalıkları belirtmekle yükümlüdür. Eğer kişi kredi borcu olduğu zaman hastalığından dolayı vefat ederse, sigorta şirketi kredi borcuna karşılık ödeme yapmayabilir. Çünkü kişi sigorta şirketine yanlış bilgi vererek onları yanıltmıştır.

Hayat Sigortası Yapılması Ödenmiş Kredi Miktarının Geri Alınmasını Sağlar mı?

Hayat sigortası olduğu zaman ödenmiş kredi miktarını geri almak mümkündür. Çünkü bir kişi kredi kullanmadan önce hayat sigortası yaptırdığı zaman, bu sigorta kişilerin kredi borçlarının tümünü kapsar. Kredi kullanan kişinin hayat sigortalı olması ve borcunun bir kısmını ödemesine rağmen vefat etmesi halinde, mirasçılar ödenen kredi borcunun tamamının kendine verilmesini isteme hakkına sahiptir. Bazı sigorta şirketleri bu durumu poliçelerinde özel olarak belirtebilir. Sözleşmede kredi taksitlerinin geri ödenmesinin mümkün olmadığının belirtilmesi halinde kişiler kredi borçlarını alamazlar. Bu nedenle sigorta şirketlerinin poliçelerini imzalamadan önce iyi inceleyin. Hatta gerekirse konunun uzmanı olan bir kişiden destek almayı ihmal etmeyin.

Hayat Sigortası Yapılması Ödenmiş Kredi Miktarının Geri Alınması için Ne Yapmak Gerekir?

Hayat sigortası olduğu zaman ödenmiş kredi miktarını geri almak için yapılması gerekenler başında kişinin vefat eden kişiye ait ölüm belgesini alması ve bankaya başvuru yapması gerekir. Başvuru sırasında sigorta şirketlerinin sorun çıkarması ve ödeme yapmak istememesi gibi hallerde hakkınızı aramak için hukuki yollara başvuru yapabilirsiniz. Poliçede aksi bir durumun yer almaması halinde, mirasçıların tümü o ana kadar ödenmiş olan borçları geri alma hakkında sahiptir.

Ölen Kişinin Kredi Borcu Hayat Sigortası Olmaması Durumunda Ne Olur?

Hayat sigortası olmadığı zaman ölen kişiye ait kredi borcu maalesef kişilerin mirasçıları tarafından ödenmelidir. Miras durumlarında yapılan dağıtımın aynısı kişilerin borçlanmaları için de geçerli olacaktır. Eğer mirasçılar kişinin borcunu ödeyemeyecek durumda ise ya da borcu ödemek istemiyorsa bu durumda kişilerin reddi miras yani mirası reddetme hakkı da bulunuyor. Eğer kişilerin mirasçıları da yoksa, kredi borcu ödenmesi için (varsa) kredi kullanırken kişilerin gösterdikleri kefiller kontrol altına alınacaktır. Bu nedenle kişiler kredi kullanımı sırasında hayat sigortası yaptırılmasını kesinlikle ek bir masraf olarak görmemelidirler.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu