Kalıcı Öğrenme İçin Yapılması Gerekenler
Kalıcı öğrenme belli teknikler ile gelişmekte ve öğrenilmektedir. Kalıcı öğrenme ile öğrenilen bilgi devamlı olması amaçlanmaktadır.

İnsanlar günlük olarak yeni bilgiler öğrenerek hayatına devam etmektedir. Bir araştırmaya göre; öğrenmenin yüzde 83’ü görme, yüzde 11’i işitme geri kalan yüzde 6’lık kısım ise, tat, koklama ve dokunma ile gerçekleşmektedir. Bazı dönemler, öğrenme ile ilgili hatırlama sorunları çekeriz. Bu durumda öğrendiklerimizi tam olarak kavrayamamışızdır. Belleğimizdeki bilgileri kısa süreli ile uzun süreli bellekler ile gruplaştırarak öğrenmemiz gerekmektedir. Kalıcı öğrenme gereksinimleri böyle başlamaktadır.
Kalıcı öğrenme çok çalışmayla öğrenilecek bir kavram değildir. Kalıcı öğrenmeyi baki kılmak için etkili çalışmak gerekmektedir. Uluslararası bir araştırmaya göre öğrenme pramidi şöyledir;
- Derste öğrenilenler (yüzde 5 öğrenme)
- Okuyarak öğrenilenler (yüzde 10 öğrenme)
- Görsel ve işitsel öğrenilenler (yüzde 20 öğrenme)
- Uygulama gösterisiyle öğrenilenler (yüzde 30 öğrenme)
- Grup tartışmasıyla öğrenenler (yüzde 50 öğrenme)
- Uygulayarak öğrenilenler (yüzde 75 öğrenme)
- Diğerlerine öğretilerek öğrenme (yüzde 90 öğrenme)
Kalıcı Öğrenme İçin;
Kalıcı öğrenmeyi hakim kılarak devamlı öğrenmek 3 aşamadan oluşmaktadır. Bunlar;
- Dikkatli öğrenme: Öğrenme aşamasında öğrenilen bilginin altı çizilmelidir. Öğrenme aşamasındayken önemli görülen yerlerin yanına kalem yardımıyla not yazılmalıdır. Bu yöntem ile öğrenilen bilgideki dikkat artacaktır.
- Tekrarlı öğrenme: Öğrenilen bilginin bellek aşamasındayken kısa süreliden uzun sürelik aktarılması gerekmektedir. Bilgilerin sürekli olarak tekrar edilmesi, bilgileri uzun süreli bellekte tutacaktır. Tekrar öğrenilen bilginin önemine göre günlük, haftalık ya da aylık tekrar edilmelidir.
- Anlamlandırmayı arttıran öğrenme: Bu yöntem, öğrenilen bilginin anlamlandırılması ile ortaya çıkar. Düşünmeye yönelik yapılan öğrenme, anlamlandırmayı baki kılmaktadır. Öğrenilen bilgilerin gruplandırılması ve bilgilerin yakın bilgilerle gruplaştırması öğrenme konusunda önemli rol oynamaktadır.
Kalıcı Öğrenme teknikleri
Öğrenme teknikleri ile öğrenmeyi kalıcı hale getirmek mümkündür. Kalıcı öğrenmenin başı odaklanmadır. Odaklanma ile öğrenme edimi gerçekleşecek bilgi kalıcı hale getirecektir. Bir bilgi 20-25 dakika içinde odaklanma sayesinde öğrenilir. Biz, bir bilgiyi öğrenmeye ilk olarak odaklanarak başlamalıyız.
Bunlardan sonra ikinci kalıcı öğrenmek tekniği ise hayal gücüdür. Öğrendiğimiz tüm bilgileri hayal gücü ile birleştirilmelidir. Hayal gücünü çalıştırmak için farklı yerlerde olabilirsiniz. O an, kafanızı dağıtmak için farklı çözümler aramalısınız. Genelde icatlar hiç beklenmedik yerlerde bulunmuştur; hayal gücünün etkeni çoktur.
Daha fazlası için kişisel gelişim sayfamıza göz atabilirsiniz.