Kişisel GelişimPsikolojiYeni İş Fikirleri

İş Görüşmelerinde Etkili Olabilmek İçin İpuçları

İş görüşmelerinde etkili olabilmek için yapılması gerekenler listesi, her iş arayan kişinin bilmesi gereken temel bilgiler.

Günümüzde birçok insan iş arama süreci geçirmektedir. Yüz binlerce insan daha yaşam koşullarına sahip olabilmek ve yaşayabilmek için iş aramaktadır. Önüne gelen fırsatları da iyi değerlendirmek istemektedir. Bundan dolayı iş arayan adaylar iş görüşmelerinde etkili olabilmek için bazı ipuçlarına sahip olması onlar açısından büyük bir avantaj olacaktır.

İş Görüşmelerinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

İş görüşmeleri, adaylar için son derece önem arz eden zaman dilimleridir. Lakin bu zaman dilimleri birçok aday için maalesef bir stres kaynağı oluşturmaktadır. Öte taraftan iş süreci insan kaynakları departmanı tarafından ise bu zaman dilimi tamamen farklı işlemektedir. Gün içerisinde onlarca iş görüşmesi yapan insan kaynakları uzmanı ancak orada fark yaratan adayları aramaktadırlar. İş görüşmesinde adaylar, insan kaynakları uzmanın dikkatini çekerse büyük bir adımı aşmış olacaktır. Bundan dolayı iş görüşmelerinde adayların bu hususta bazı noktalara dikkat etmesi gerekiyor.

İnsan Kaynakları İş Görüşmelerinde Adaylardan Ne Bekliyor?

İş görüşmelerinde insan kaynakları uzmanı adaylarda bazı özellikleri aramaktadır. Bu özelliklere sahip kişilerle iş görüşmelerine devam edip hatta olumlu olarak son noktayı da koyabilirler. Bundan dolayı işyeri koşullarına ve pozisyona uygun olan, iş yapabilecek kapasitesi olan ve bunların yanında kendini iyi ifade edebilen, enerjisi yüksek, konuşması etkili olan, kısacası birçok yönüyle insan kaynakları uzmanını etkileyen kişilerin tercih edilmesi ilk nedenlerdir. Birçok işyerinin insan kaynakları uzmanı bu özelliklere sahip adaylara odaklanmaktadır. Ayrıca bu noktada özgüveni olan, ne istediğini tam olarak ifade edebilen, hep soru alan değil aynı zamanda kendisi de soru sorabilen, kişisel bakımı iyi olan, anlatımı çok güçlü olan, kısacası görüşmede çok iyi bir profil çizebilen kişi insan kaynakları tarafından fark edilmektedir. Tüm bu hususlar iş görüşmelerinde olması gereken etkili noktalardır.

İş Görüşmelerinde Etkili Olabilmek İçin : Görüşme Sırasında Rahat Olunuz!

İş görüşmelerinde rahat bir tavır takınınız. Rahat bir görüşme sizin faydanıza olacaktır. Ama laubali şekilde değil, saygı ve mesafeli bir şekilde olmak şartıyla yaptığınız bir görüşmede kendinizi daha rahat ifade edebileceksiniz. Bundan ötürü iş görüşmesinde rahat olmak önemli bir husustur. İş görüşmesinde adayın kendini çok iyi ifade edebilmesi, saygılı ve güler yüzlü olması artı bir avantajdır ve insan kaynaklarının en çok aradığı özelliklerin başında gelmektedir. Ayrıca insan kaynakları uzmanı tarafından adaya yöneltilen sorular kısa ama öz cevapların verilmesi gerekiyor.

is-gorusmelerinde-etkili-olabilmek-icin
İş Görüşmelerinde Etkili Olabilmek İçin İpuçları

Düzgün Ve Güzel Giyinmek!

Giyim size basit bir davranış gibi gelebilir ama önemli bir noktadır. Yalnız modaya uyacağım diye kendinizi kasmanıza gerek yok, ama kendinize yakışan ütülü, temiz olan bir takım elbise ile iş görüşmelerine gitmeniz sizin adınıza faydalı olacaktır. Ayrıca yırtık kot pantolon, saçlar dağınık ve taranmamış, ayakkabılar kirli ve boyasız bir durumda da iş görüşmelerine gitmemeniz başta önemli rica olunur. Kısaca beyaz bir gömlek, bir siyaha ya da lacivert bir pantolon, boyalı ve temiz bir ayakkabı sizin için yeterli olacaktır. Bayanlarda takım elbise giymeleri daha isabetli olacaktır. Aşırı makyajdan mümkün olduğunca kaçının.

Yetenekleriniz Sırası Gelince Söyleyiniz!

İş görüşmelerinde sahip olduğunuz yeteneklerinizi maddeler halinde sıralamak yerine sırası geldiğinde anlatmanız daha etkili olacaktır. Başvurduğunuz işe yani pozisyona yönelik yeteneklerinizi zamanı geldiğinde ifade ediniz. Gereksiz ve alakasız olan bilgileri vermekten uzak durunuz.

Net Ve Somut İfadeler Kullanın!

Görüşmelerde insan kaynakları, sahip olduğunuz ilgi ve yeteneklerinizi iyi anlayabilir. Bundan dolayı kendinizi çok iyi olarak örnekler vererek, net ve somut şekilde ifade ediniz. Sonradan yanlış anlaşılmalara sebebiyet de vermemiş olursunuz.

Hemen Tahmin Edilebilir Olmaktan Kaçının!

İş görüşmelerinde etkili ifadeler kullanın, klişe olan sözlerden kaçının, tamamen özgün olun, orijinallikten ayrılmayın, tüm görüşmelerde kullanılan sözlerden uzak durun.

Dinleyin Ve Bekleyin!

İyi bir dinleyici olmakla birlikte, iyi bir yanıt verici de olun. Yalnız, cevap vermeden önce biraz duraklayıp dudaklarınızdan çıkacak sözü tartıp öyle konuşun. Cevap vermeden önce biraz duraklamanız sizin sorulara hemen acele ile cevap vermeden kafanızda tarttığınızı ve buna kafa yorduğunuz imajını karşı tarafa vererek, bu durumu sizin takdir almanıza vesile olacaktır. Aynı zamanda karşı tarafta bu durumda merak uyandıran bir durumdur. Bundan dolayı iyi dinleyin ve cevap vermeden önce düşünüp tartıp öyle konuşun.

Empati Kurun Ya da Karşınızdakini Taklit Edin!

Gülmek, mimik, oturmak, kalkmak, el ve kol hareketleri ile aynı sözleri söylemekten tutun da, karşınızdakinin beden dilini taklit etmek ya da kişini kullandığı bir sözcüğü bir zaman sonra sözcük içinde kullanmanın, iletişim halinde olan kişiler arasında empati ve yakınlık oluşturduğu konunun uzmanları tarafından ifade edilmektedir.

Gözlere Bakın ve Konuşurken Yere Bakmayın!

İş görüşmelerinde insan kaynaklarının gözlerine bakarak konuşunuz. Asla yere bakarak konuşma ya da görüşme yapmayınız. Unutmamak gerekir ki, görüşme esnasında karşıdaki insanın yüzüne sürekli bakmak gerekiyor. Bu süreklilik oranı ise görüşmelerin yüzde 70’ini oluşturur. Yani görüşme esnasında insan kaynakları uzmanı ile göz teması kurmanızın oranı yüzde 70’tir. Ama geride kalan yüzde 30’luk bölümde ise yine yere bakmamaya özen gösteriniz. Çünkü yere bakmak kaçamak ve doğru olmayan bir şeylerin olduğu hissi karşı tarafa yansımış olur. Bundan dolayı iş görüşmeniz olumsuzlukla sonuçlanabilir. Lakin bir insanın gözlerine uzun süre bakarak konuşamıyorsanız iki kaşının ortasına bakarak konuşmaya devam ediniz. Bu durum insan kaynakları tarafından gözlerine baktığını düşündürecektir.

Gülümsemeyi Unutmayın!

İş görüşmelerinde önemli hususlarından bir tanesi de gülümsemektir. Ama görüşme esnasında çok gülmekten ziyade arada sırada yüzünüzde gülümsemeler belirsin. Geri kalan zamanda ise asla yüzünüz asık olmasın.

Beden Dilinize Dikkat Edin

Görüşme zamanlarında beden dilinize dikkat etmeniz gerekiyor. Bazı beden hareketleriniz sizi karşı tarafa bazı bilgiler vermektedir. Mesela, konuşma esnasında eller ve kollar çok kullanılırsa sizin abartılı konuştuğunuz, kollarınızı karın üstü kapatırsanız sizin önyargılı ve negatif olduğunuzu, elinizi dudak ya ağzınıza doğru götürürseniz ifade etmek istediklerinizin bazılarını gizlemeye çalıştığınızı, ayaklarınızı ayaklarını üzerine alıp dizlerinizi titretmeye başladığınızda sizin stresli olduğunuzu, saçınızı, sakalınızı, kulağınızı veya kafanızı oynamaya başladığınızda yalan söylediğinizi hissedebilirler.

Yavaş Konuşmaya Özen Gösteriniz!

İş görüşmelerinin stresli bir zaman dilimi olduğunu söylemiştik. Bundan dolayı stresli olunan bir zaman dilimlerinde hızlı konuşma ve sesimizi düşürme eğilimimiz artacaktır. Bu durumda konuştuklarımız anlaşılmayacaktır. Bundan ötürü yavaş ve yüksek sesle konuşmak daha faydalı olacaktır.

İş Görüşmesi Yapacağınız Kişileri Araştırın!

İş görüşmesi yapacağınız kişileri sosyal medya üzerinden ve Linkedin ağlardan araştırarak ön bilgi edinin. Ortak olan tanıdık kişilerden bilgiler alabilirsiniz. Çünkü bu kişilerin geçmiş yaşantısı size ipuçları verebilir. Hatta iş dışı ortak bir yanı (okul, il, hobi, spor etkinlikleri vb.) bulursanız sohbet konusu yakalamış olursunuz.

Referans Bulun!

İş görüşmelerine giderken mutlaka cv’nizde en az bir etkili olabilecek bir referans bulun. Başvurduğunuz pozisyona yakın bir referans olması önemlidir.

İş Görüşmelerinde Etkili Olabilmek için Mutlaka Soru Sorunuz!

Görüşmeniz bittikten sonra son bölümde sizden bir sorunuz var mı diye bir ifade gelecektir. Mutlaka öncede bu duruma hazırlıklı olarak kendinize bir soru hazırlamayı unutmayınız. Eğer soru sormazsanız insan kaynakları uzmanları sizin bu işi ciddiye almadığınızı, olsa da olur olmasa da olur düşüncesine kapılabilirler. Bundan dolayı iş görüşmesinin bitiminde bir soru sorunuz. Ama bu soru maaş ne kadar olacak? Lavabolar nerede? Öğle yemeği ve servis var mı? gibi bu tarz sorular sormayınız.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu