Kamusal Haberler

SGK Prim Gün Sorgulama Nasıl Yapılır Nereden Öğrenilir?

SGK prim gün ve SGK prim sorgulama işlemleri özellikle çalışanlar için önemli konudur. SGK prim gün sayımı ile çalışanlar ne zaman emekli olacağını bilir.

SGK prim gün sayısı sorgulaması çalışanlar için çok önemlidir. SGK prim gün sayısı sorgulama yapılması ile çalışanlar ne zaman emekli olabileceklerini, alacakları tazminatlarını vb. bilgileri görerek hayatlarını ona göre planlayabilirler. SGK prim gün sayısı sorgulaması e-devlet üzerinden yapılabilir. Böylece çalışan kişilere büyük bir kolaylık sağlanıyor.

SGK Prim Gün Sayısı ve E-Devlet Kapısı

E -Devlet kapısı üzerinden öğrenilecek çalışma hayatına ait bilgiler şunlardır:

  • Çalışanın ilk işe giriş tarihi,
  • SGK hizmet dökümü,
  • Çalışılan her kurumda kaç gün çalışıldığı, çalışanın bütün işlerine giriş ve ayrılma tarihleri,
  • Çalışan ait brüt kazanç ve kesintiler,
  • Çalışana ait toplam hizmet süresi vb. bilgilerdir.

SGK Prim Gün Sayısının Sorgulanması

SGK prim gün sayısı sorgulama ile SGK Tescil Ve Hizmet Dökümü aynıişlemin farklı adlarıdır. Bahse konu sorgulama E-Devlet üzerinden yapılabilir. E-Devlet üzerinden işlem yapılabilmesi için başvuru sahibinin TC kimlik no.su ile E-Devlet şifresi bilgisine ihtiyaç vardır.

E-Devlet şifresi olmayan ya da daha önce aldığı şifreyi kaybeden kişiler bir PTT şubesine başvuru yaparak e-Devlet şifresi alabilirler. E-Devlet kapısı üzerinden, prim gün sayısının sorgulanması için yapılması gerekenler şunlardır:

  • E Devlet kapısına giriş yapılır.
  • Ekrandaki ana sayfanın üst bölümünde bulunan arama kısmına sorgulanmak istenen sigorta türü ile ilgili bilgiler yazılır. Örneğin 4C Sigorta Dökümü ( emekli sandığı çalışanları için) yazılır. Bundan sonra ekrana konu ile ilgili bizi link gelir.
  • Başvuru sahibi bu linklerden aradığı konuya en yakın olan bağlantıya tıklayarak cevaba ulaşır.

Yine e-devlet üzerinden SGK prim gün sayısı sorgulama için yapılabilecek ikinci yol şudur:

  • E-devlet kapısına giriş yapılır.
  • Ekranda görünen ana sayfanın alt kısmında ‘’ e-hizmet kategorileri’’ yazsına tıklanır. Bu başlığa tıklandığında daha sonra görülen ‘’ Sosyal Güvenlik ve Sigorta’’ bağlantısına tıklanır. Buradan ‘’Kaç gün hizmetim var nasıl öğrenebilirim’’ sorusunun cevabı olarak prim gün sayısı hesaplanır ve ekranda görüntülenir.

Sigorta Tescil Bilgileri

Sigorta tescil bilgilerine e-devlet üzerinden kolayca ulaşılır. Bunun için SGK Tescil Ve Hizmet Dökümü yazısına tıklanır ve 4A, 4B, 4C ile ilgili bütün ayrıntılara tek bir başlık altında ulaşılır.

Bunu yanı sıra E devlete giriş yapıldıktan sonra aşağıdaki iki seçenekten birisi seçilir. Bu yolla da SGK prim gün sorgulama işlemi yapılır. Seçenekler şunlardır.

  • Tüm SGK uzun vade hizmet dökümü
  • Tüm SGK hizmet dökümüdür.

Her iki seçenekte sonuçta toplam ödenen prim gününe ait sayıyı gösterir.

SGK Hizmet Dökümü Sorgulaması Adresi

SGK Hizmet dökümü sorgulaması adresi olarak bilgisayarın arama çubuğuna https://www.turkiye.gov.tr/4a-hizmet-dokumu yazılır. Bu adres üzerinden giriş yapıldıktan sonra istenen bilgiler sorgulanır. Sorgulanan bilgilerin çıktısı da alınabilir.

Ne Zaman Emekli Olurum Sorgulaması

Ne zaman emekli olurum sorgulamasıiçin izlenmesi gereken yolun basamakları şunlardır:

  • Öncelikle sorgulama yapacak kişinin e-devlet şifresi olmalıdır.
  • Daha sonra https://www.turkiye.gov.tr/sgk-ne-zaman-emekli-olabilirim ’’ web sitesinden giriş yapılır.
  • Sigorta Kolundan 4A, 4B,4C seçeneğinden sorgulama yapan kişi kendisine uygun olanı işaretler.
  • Bundan sonraki aşamada ‘’Hizmete Başlama Tarihi’’ bölümü tam ve doğru olarak doldurulur.
  • Sorgula yazısına tıklanır.
  • Daha sonra ekranda sorgulama ve hesaplama sonucu görünür. Bu sonuçta sorgulama yapan kişinin ne zaman emekli olabileceğine dair bütün bilgiler vardır.

SGK prim gün sayısı sorgulama araştırması için yapılabilecek en kolay ve pratik yollar bunlardır. Bunun dışında şahsen SGK’ ya müracaat edilerek de yatırılan prim gün sayısı ve ne zaman emekli olunacağına dair net bilgiler alınabilir.

SGK Prim Sorgulama Nasıl Yapılır?

SGK prim sorgulama kamu kurumları aracılığı ile yapılabildiği gibi internet üzerinden de hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Bunun için kullanılan platformlar arasında en güvenilir olanı e- devlet kapısıdır. E- devlet aracılığı ile kişiler istedikleri belgelere kolay bir şekilde ulaşabilmekte ve güvenli erişim sağlayabilmektedirler. SGK prim sorgulaması için ayrıca SGK internet sitesi de kullanılabilmektedir. Prim borcu sorguları kimlik numarası kullanılarak yapılmaktadır.

SGK Nedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu, Türkiye Cumhuriyeti devletine bağlı olarak çalışan bir kamu kurumudur. Sigortalı olarak çalışan vatandaşların mağdur olmaması için hizmet verir iken; muhtaç durumdaki Türk vatandaşlarına da birçok destek ve yardım projesi ile çözüm aramaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu ayrıca maaş ödemesi, sağlık sigortası, işçi hakları, iş göremezlik durumları ve ödenekler ile de ilgilenmektedir.

Prim Nedir?

SGK prim ödemesi, işveren tarafından işçiye ödenmesi zorunlu olan bir ek ödemedir. İşçinin maaşı haricinde kalan ek ödemelere prim denilmektedir. Üretimdeki artma gibi nedenlerden dolayı işçiye hakkı olan ek ödeme prim başlığı altında yapılmaktadır ve prim ödemeleri emeklilik şartları arasında bulunmaktadır. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumunun ödediği prim, genel sağlık sigortası kapsamında da ödenmektedir. İş kazalarına ve işçinin işe girişinden sonra oluşan hastalıklara önlem amacı ile verilen bir ödenektir.

SGK Prim Ödemesini Kim Yapar?

SGK primi kim tarafından ödenir sıklıkla merak edilen konular arasında yer almakta olup ödemeler işveren tarafından yapılmaktadır. Eğer kişi dışardan prim ödemesi yapmak istiyor ise kendi adına ödeme yapabilme imkânı devlet tarafından sunulmuştur. SGK prim ödemesi

SGK Prim Ödemesi Nasıl Yapılır?

SGK prim ödeme işlemi internet üzerinden yapılabileceği gibi kurum ve anlaşmalı bankalar aracılığı ile de gerçekleştirilebilmektedir. Prim ödemeleri bankaların internet ve mobil bankacılıkları aracılığı ile ödemeler bölümünden yapılabilmektedir.

SGK Prim Ödemesi 2019

SGK prim ödemesi için e- devlet sıklıkla kullanılan bir platformdur. E devlet şifresi ile sisteme giriş yaptıktan sonra SGK prim sorgulaması yapılabilmektedir. Prim sorgulaması için T. C. Kimlik numarası gerekmektedir. Sorgulama ekranında borç görünüyor ise e devlet açılır pencere ile online tahsilat sitesine yönlendirme yapılacaktır. Ödeme için banka kartı ve kredi kartı kullanılmaktadır. Aktif olarak kullanılan bir kart var ise online platformlardan ödemesi yapılabilmektedir. CVV kodu ve diğer kart bilgileri ile birlikte ödeme işlemi onaylanmaktadır.

SGK Prim Ödemesi Son Günü

SGK prim ödeme günü için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından belirlenen bir son tarih bulunmaktadır. Aylık prim belgesinin her ayın 23’üne kadar yapılması gerekmektedir. Hazırlanan prim ve hizmet belgeleri bir sonraki ayın 23’üne kadar geçerli olacaktır. Ayrıca Sosyal Güvenlik Kurumu prim ödemeleri bir sonraki ayın son iş gününe kadar yapılması gereken bir işlemdir. SGK prim ödemeleri haricinde Genel Sağlık Sigortası prim ödemesinin de bir sonraki ayın son iş gününe kadar işveren tarafından ödenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde eksik prim işlemi yapılacak ve borçlanma ortaya çıkacaktır.

SGK Prim Hesaplama Nasıl Yapılır?

SGK prim hesaplama işlemi yapılırken net ve brüt ücretler göz önüne alınmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu prim gün sayısı üzerinden emeklilik tarihi de belirlenebilmektedir. Asgari ücretin ya da SGK maaşının net ve brüt ücretleri arasından kolayca prim hesabı yapılabilmektedir. Yüzde 30’luk bir pay bulunmaktadır. Prim hesaplaması için ayrıca e devlet sistemi de kullanılabilmektedir.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu