Kişisel Gelişim

Nasıl Tasarruf Edilir, Tasarruf Etmek İçin Öneriler Nelerdir?

Tasarruf etmek için aylık gelirin sıkıca takip edilmesi ve aylık harcama planı yapılması gerekir. Tasarruflu olmak isteyen kişiler, ilk olarak tüm gelir ve giderlerini bir kağıda not almalı ve net bir planlama oluşturmalıdır. Bütçe planı oluşturulması ve bu plana uygun olarak gidilmesi halinde, gereksiz harcama yapma riski ortadan kalkacaktır. Bütçe planı içerisinde de tasarruflu davranarak, ufak çaplı birikimler yapılabilir ve bu birikimlerle hedeflenen bazı hayaller gerçekleştirilebilir. Tasarruf denildiği zaman, hiçbir şekilde para harcamamak ya da tüm ihtiyaçlardan ödün vermek gibi bir durum söz konusu değildir. Gereksiz harcamaların belirlenmesi ve bu harcamaların olabildiğince azaltılması, tasarruf etmenin basit çözümlerinden bir tanesidir.

Tasarruf Etmek İçin Bir Hedef Belirlenmelidir

Tasarrufta hedef belirlemek, tasarruf sürecinde motivasyonu arttıracaktır. Tasarruflu olmak için yapılan planlamalar, herhangi bir motivasyon kaynağı bulunmadığı zaman, bir süre sonra yorucu ve bunaltıcı hale dönüşecektir. Kısa vadeli ya da uzun vadeli hedefler belirlenerek, tasarruf sürecini bu hedeflere uyumlu olarak şekillendirilmesi mümkündür. Tasarrufun 3 farklı çeşidi bulunmaktadır:

  • Acil durumlara özel tasarruf planlaması
  • Uzun vadeli tasarruf planlaması
  • Kısa vadeli tasarruf planlaması

Belirtilen tasarruf türlerinden hangisinin kullanılacağı, kişiler tarafından belirlendikten sonra, tasarruf sürecine başlanabilir. Acil durumlar için gerekli olan tasarruf planlaması, herkes tarafından kullanılması gereken tekniklerden bir tanesidir. Uzun ve kısa vadeli tasarruf planlamaları, hedeflerin büyüklüğüne göre değişiklik göstermektedir.

Aylık ve Yıllık Bütçe Planlaması Oluşturulmalıdır

Bütçe planlaması, tasarruf sürecinde ne kadarlık bir bütçenin kullanılacağını belirlemekte ve bütçe planlamasına yardımcı olmaktadır. Tasarruf süresi içerisinde belirlenen bütçe planlaması, biriktirilecek paranın toplam tutarı hakkında bilgi verecektir. Aylık planda yer alan bütçenin, her ay nerelerde kullanıldığı, hangi ihtiyaçların karşılandığı ve bu harcamalardan hangilerinin gerekli, hangilerinin gereksiz olduğu tespit edilmelidir. Kredi kartları ve banka hesapları da incelenerek, aylık harcamalar hakkında net bir planlama yapılabilir. Aylık plan içerisinde; fatura, beslenme, barınma ihtiyaçları için bütçe ayrılmalı, bunlara ek olarak giyim ve kültürel faaliyetler için bir miktar bütçe oluşturulmalıdır. Gerekli tüm harcamalar belirlendikten sonra, bu harcamalar için ihtiyaç duyulan tahmini tutar hesaplanmalı ve aylık gelirden çıkarılmalıdır. İşlem sonucunda ortaya çıkan tutar, 1 ayda en fazla ne kadar para birikimi yapılacağını gösterecektir.

Tasarruf Etmek için Bütçedeki Harcamalar Azaltılmaya Çalışılmalıdır

Aylık bütçe harcamalarının azaltılması, aylık birikim oranını yükseltecektir. Aylık zaruri harcamaların hepsi tespit edildikten sonra, bu harcamaların en aza indirilmesi için çalışma yapılmalıdır. Bütçedeki tasarruf açığının kapatılması için gerekli olan oran, aylık giderlerden ne kadarlık kısıtlama yapılacağını belirleyecektir. Örneğin aylık birikim tutarı, toplam gelirin %3’üne denk gelmişse, bu tutarı %15 ila %20 arasına çıkarmak için ciddi bir tasarruf planlaması yapılmalıdır.

Ev İçerisinde Basit Tasarruf Teknikleri Kullanılmalıdır

Evde tasarruf çalışmaları, fatura giderlerinden ve aylık masraflarda ciddi manada kar edilmesini sağlayacaktır. Gereksiz olan ışıkların söndürülmesi, muslukların açık bırakılmaması, bulaşık makinesi kullanılarak bulaşıkların muslukta akıtılmaması, çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi gibi aletlerin gece yarısından sonra çalıştırılması, tasarruf sürecinin etkisini arttıracaktır. Ayrıca tüketilenden daha fazla sebze, meyve ya da gıda alınmaması, dışarıda yemek yerine aynı ürünün evde pişirilmeye çalışılması gibi teknikler, aylık bütçe açığının kapatılmasına yardımcı olacaktır.

Alışverişler İndirim Dönemlerinde Yapılmalı ve Alışverişlerde Dikkatli Olunmalıdır

İndirim dönemlerinde alışveriş yapılırken, gereksiz harcama yapmamaya dikkat edilmelidir. Ayrıca yıl içerisindeki büyük alışverişler, yılbaşı gibi indirim dönemlerine denk getirilmeli ve ürünler olduğundan daha düşük fiyatlara alınmalıdır. Özellikle internetten alışveriş yapılacağı dönemlerde, 30 gün tekniği kullanılmalı ve aynı ürün 30 günün sonunda alınmalıdır. Hala aynı ürüne ihtiyaç duyulduğu düşünülüyorsa, ürün satın alınmalıdır. “Bu ürüne ihtiyacım var mı?” sorusu, internet alışverişlerindeki gereksiz harcamaların önüne geçecektir. İndirim dönemlerinde yapılan alışverişler, gereksiz olmaması şartıyla bütçenin açığını kapatmada oldukça etkili olacaktır.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu