Kişisel Gelişim

Zamanı Doğru Değerlendirmek İçin Yapılması Gerekenler

Zamanı doğru değerlendirmek kişiyi bir çok alanda kolaylık sağlayacak şekilde gelişmesine neden olacaktır. Bu doğrultuda konuyu sizin için inceledik.

Zamanı doğru değerlendirmek için yapılabileceklerden bazıları şunlardır:

  • Zamanı doğru değerlendirmek için her gün için belirli bir hedef tanımlanmalıdır.
  • Çalışmaya başlandığı zaman ilk saatler en verimli saatlerdir ve bu yüzden en dikkat gerektiren işlerin ilk saatlere koyulması gereklidir.
  • Her iş için bir zaman sınırı koyulmalıdır.
  • Erteleme, geciktirme ve ağırdan alma gibi eylemler yapılmamalıdır.

Zamanı Doğru Değerlendirmeye Planlı Olmanın Etkisi Nedir?

Programlı olarak zaman yönetimini doğru yapmak mümkündür. Gün içerisinde yapılması gereken bir sürü iş bulunması halinde; bu işler göz korkutmaktadır, unutulabilmektedir, ertelenebilmektedir. Bunların önüne geçebilmek için de günün hangi zaman diliminde hangi işin yapılacağının planlanması ve gün içerisinde de bu plana sadık kalınması gereklidir. Bu şekilde kişi işlerini yetiştirip yetiştiremeyeceği konusunda stres yapmamaktadır ve gün içerisinde ne kadar yoğun olursa olsun kendisine de vakit ayırabilmektedir.

Zamanı Doğru Değerlendirmek İsteyenlerin Ertelemeye Bakış Açısı Ne Olmalıdır?

Zamanı iyi değerlendirebilmek için işlerin ertelenmemesi gereklidir. Bir işi ertelemek demek, o işin daha sonra tekrar erteleneceği ve başka işlerin de ertelenmesine kapı açılacağı anlamına gelmektedir. Sorumlulukları yerine getirirken o işe hazır olunmadığı düşünülüyor ise; işe başlamak için hazır olmayı beklememek gereklidir. Çünkü ne zaman hazır hissedileceği bilinmediği için bu durum ertelemeye yol açmaktadır. Tek bir işin ertelenmesi, bütün programın alt üst olması demektir. Bu da başka aktiviteler için ayrılmış olan zamandan çalarak ertelenen işlerin yapılması anlamına gelmektedir. Örnek vermek gerekir ise; yapılması gereken bir iş varken yorgunluk hissi gelmiş ise ve bu his ile işi ertelemek düşünülüyor ise, bu durumda yapılması gereken işi ertelemek değildir. Aksine yorgunluk hissini geçirebilecek bir çözüm üretip, buna bağlı olarak işi yapmaya devam etmek gereklidir.

Kendini Tanımak Zamanı Doğru Değerlendirmek İçin Önemli Midir?

Zamanı doğru kullanmak için kişinin kendisini tanıması gerekmektedir. Zamanı doğru değerlendirmek isteyen kişiler; kişilik özelliklerini, neye yeteneklerinin olduğunu, zaaflarının neler olduğunu kendilerine dürüstçe itiraf etmelilerdir. Bu sayede hangi işlerde başarılı olduklarını, hangi işlerde eksik olmalarından dolayı zamanlarını daha fazla harcadıklarını, nelerin işlerini aksatarak kendilerini yavaşlattığını fark edebilmektedirler. Örnek vermek gerekir ise; telefon zaafı olan biri, bir iş ile ilgilenirken sık sık telefonuna bakmamak için telefonunu kendisinden uzağa koymalıdır. Kısa sürede halledebildiği ve başarılı olduğu işlere daha kısa süre ayırmalıdır ve bu işleri yoğun olduğu dönemlerde kendisini dinlendirebilmek için zor işlerin arasına serpiştirmelidir.

Zamanı Doğru Kullanabilmek İçin Boş Zamanlar Nasıl Değerlendirilmelidir?

Boş zamanların doğru kullanılabilmesi için öncelikle multitasking kavramından haberdar olmak gereklidir. Multitasking; bir işi yaparken, aynı anda başka işlerin de yapılabilmesi demektir. Boşa vakit harcamamaya özen gösterilmesi gereklidir. Örnek vermek gerekir ise; bilgisayar ile ilgili bir iş halledilecekken bilgisayarın güncellenmesi gerekiyor ise, bu süreçte bilgisayar güncellenene kadar hiçbir şey yapmadan beklemek yerine o arada başka bir iş yapılmalıdır. Bu şekilde boş vakit akıllıca kullanıldığında hem yapılması gerekenler daha kısa sürede bitmektedir hem de daha üretken olunmasını sağlamaktadır.

Zamanın Doğru Değerlendirilmesi İçin Ne Kadar Uyunmalıdır?

Uykunun zamanın doğru kullanılmasına etkisi büyüktür. Sanılanın aksine zamanı doğru değerlendirmek için az uyumak oldukça yanlış bir davranıştır. Birçok rahatsızlığın temelinde uyku problemleri bulunmaktadır ve birçok hastalığı da aşabilmek için verimli bir uyku uyunması gerekmektedir. Dolayısı ile vücuda yetecek kadar uyumaya, bu uykunun belirli bir düzen içerisinde olmasına ve verimli geçmesine dikkat edilmelidir. Ancak gereğinden fazla da uyunmaması gereklidir. Çünkü az uyku gün içerisinde zihin dağınıklığına yol açarken, çok uyku da miskinliğe yol açmalıdır.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu