Devlet Destekleri

Devlet Destekli Tüp Bebek Tedavisi 2021 Güncel Bilgiler

Devlet destekli tüp bebek tedavisi için gerekli şartlar nedir? Kimler tüp bebek tedavisi için devlet desteği alabilir? Yaş sınırı en son kaç oldu?

2021 yılı içerisinde tüp bebek tedavisinde devlet desteği almak için belirtilen şartların yerine getirilmesi durumunda tedavi süresince ortaya çıkan ilaç masrafları da karşılanmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından tüp bebek tedavisi desteği 3 denemeye kadar çıkabilir. Doğal yollarla bebek tedavisi olamayan çiftler 3 kez tedavi deneme hakkına sahip olup bu tedaviden ücretsiz yararlanabileceklerdir. Devlet destekli tüp bebek tedavisi hakkında geniş bilgilere aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Devlet destekli tüp bebek tedavisi kapsamında evlat edinmiş olmak da desteğe engel olmayacaktır. Evlat edinmiş çiftler de tüp bebek tedavisi desteğinden yararlanabileceklerdir. Tedavi desteği almak isteyen çiftler için şartlar yerine getirildiği takdirde yalnız katkı payı ödemesi yaparak bu destekten yararlanabileceklerdir.

Tüp Bebek Tedavisi Devlet Desteği Şartları Nelerdir?

2021 Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tüp bebek şartları üç deneme ile sınırlı olacak şekilde IVF tedavisi giderlerinin devlet desteği ile karşılanabilmesi için gerekli olan koşullar şunlardır:

  • Başvuran çiftler için sağlık kurulu raporu mevcut olmalıdır. Düzenlenen bu sağlık kurulu raporunda yapılan tüm test ve tetkikler sonucu ebeveynlerin doğal yöntemlerle çocuk sahibi olamayacağının kesin olarak belirtilmesi gerekir. Ayrıca bu rapor kapsamında tedavide izlenecek yolu belirlemek maksatlı yardımcı üreme yöntemlerinin de belirtilmesi gerekli kılınmıştır.
  • Destekten yararlanmak isteyen çiftlerin 3 yılık evli olmaları şartı mevcuttur. 3 yıl evlilikleri bulunan çiftlerin en az iki kez aşılama yapmaları zorunluluğu da vardır.
  • İstisna durumlarda ise 3 yıllık evli kalma şartı aranmayacaktır. Bu istisna durumunun söz konusu olabilmesi için sperm sayısının 5 milyondan az olması, tüplerin kapalı olması ve yumurta rezervlerinin düşük olması gerekir.
  • Tüp bebek tedavisinde devlet desteğinden yararlanmak için üst yaş sınırı 43, alt yaş sınırı ise 23 olarak belirtilmiştir. Yaş sınırları kriterlerine uymayan çiftlere bu destek sağlanmayacaktır.
  • Tüp bebek tedavisinin gerçekleşeceği sağlık merkezi SGK ile sözleşmesi olan bir sağlık merkezi olmalıdır.
  • En az 5 yıl sağlık süre içerisinde sigorta prim gün sayısının tamamlanmış olması ve eşlerden herhangi birinin bu koşulu yerine getirmesi zorunludur. Yani çiftlerden herhangi birisinin 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısını doldurmuş olması gereklidir.
  • Destek kapsamında çiftlerin son 3 yıl içerisinde tedavi yaptırıp sonuç alamamaları gereklidir. Ayrıca bu durumun tedavi veren sağlık merkezi tarafından belgelenmiş olmalıdır.

Devlet Destekli Tüp Bebek Tedavisinde Yaş Sınırları Nasıldır?

Tedavisi başlamış ve devam eden kadının yaşı 40 yaşın üzerinde olduğu takdirde tedavi masrafları devlet tarafından karşılanmayacaktır. SGK tarafından tedavi masraflarının giderilmesi için tedaviye başlayacak kadının 40 yaşından gün aldığı tarih öncesinde düzenlenmiş olan sağlık raporu şarttır. Rapor tarihi itibari ile 30 gün içerisinde embriyo transferi gerçekleşmiş olursa tedaviye ilişkin tüm masraflar devlet tarafından karşılanacaktır.

Tüp Bebek Tedavisi Fiyatları Nasıldır 2021?

Tüp bebek ücret uygulaması 2021 yılında bir önceki senelere nazaran daha fazla olmaktadır. Tüp bebek tedavilerinde karşılanacak masraflar doktor ve hastaneler arasında farklılık gösterecektir. Genel itibari ile tüp bebek tedavisinin en uygun olduğu kısım Marmara Bölgesi olmaktadır. Örneğin İstanbul’da tüp bebek tedavisine başlama masrafı 6.000 TL civarında seyrederken, Ankara’da ise bu tedavi masrafı 7.000 TL ile 10.000 TL arasında olacaktır.

Tedavilerde ilaç fiyatları ortalama olarak 2.000 TL ve 3.500 TL arasında değişiklik göstermektedir. Tüm bu masrafların devlet tarafından karşılandığı düşünülerse desteğin önemi ön plana çıkmış olur. Şartlara uyum sağlayan çiftlerin bu tedavi masrafından yararlanmalı ve çocuk sahibi olmaları mümkündür.

Tüp Bebek Tedavisinde Karşılaşılacak Olası Riskler Nelerdir?

Tüp bebek tedavisinde yaşanacak olumsuz durumlar şunlardır;

  • Çoğul gebelikler
  • Aşırı uyarılan yumurtalar
  • İç kanamalar

Doğal yollarla çocuk sahibi olmayan çiftler ülkemizde ortalama olarak her 100 çiftten 15’i şeklinde bir oranla karşımıza çıkmaktadır. Bu noktada çiftler gelişen teknolojinin sunduğu bir avantaj olan tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olabilirler. Ayrıca 2021 yılı içerisinde de tüp bebek tedavilerinde devlet desteği söz konusudur.

Tüp Bebek Tedavi Bilgilendirme Merkezi Ne İşe Yarar?

Ücretsiz tüp bebek bilgilendirme hattı aranarak tüp bebek tedavisine ve sürecine ilişkin tüm detaylar öğrenilebilir. Her merkezin telefon numarası farklı olmakla beraber bu numaralara internet üzerinden erişim sağlamak mümkün. Devlet destekli tüp bebek tedavisi uygulamaları ve güncel fiyatları hakkında merak edilen her türlü sorunun cevabını danışma hattını arayarak cevaplandırabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu