Kişisel Gelişim

Minimalizm Nedir, Ne İşe Yarar?

Minimalizm, sadelik akımıdır. Sadece ihtiyaç duyulanlarla, sade bir yaşamın sürülmesini sağlamaktadır. Minimalizmi benimseyenlerin sadeliği basitlik olarak algılamaması gereklidir.

Minimalizmin Çıkış Noktası Nedir?

Minimalizmin ortaya çıkışına bakıldığında; 1960lı yıllarda bir akım olarak ortaya çıktığı görülmektedir. Genç sanatçıların geleneksel anlayışı sorgulamasına dayanan bir sanat akımıdır. Dönemin sanatçılarının soyut dışavurumculuğun şekle ve duyguya verdiği aşırı öneme karşı tepki oluşturmak istemesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Minimalizm akımında esas alınan nokta; nesnenin nesne olma özelliğine dikkat çekme isteğidir. Buna bağlı olarak da minimalizm akımından etkilenen sanatçılar heykel üzerine çalışmalarını yoğunlaştırmıştır. Müzik de dahil olmak üzere birçok alanda minimalizm uygulanmaktadır. Bu sanat akımının öncüsü olan isimler ise; Carl Andre, Frank Stella, Sol LeWitt, Dan Flavin, Robert Morris ve Donald Judd olmaktadır.

Minimal Yaşam Nedir?

Minimal yaşam; sanatta, müzikte, dekorasyonda, giyimde ve yaşamla ilgili birçok konuda minimalizmin uygulanması ile ortaya çıkmaktadır. Farklı hayat görüşleri ve yaşam felsefeleri arasında popüler kültürde en etkili olan İskandinav minimalliğidir. Minimal bir yaşama geçebilmek için öncelikle minimalizm ile ilgili araştırma yapılması ve kitapların okunması gereklidir. Minimal yaşam ile ilgili bilgilenebilmek için okunabilecek kitaplar aşağıda verilmiştir:

  • Francine Jay’in Azla Mutlu Olmak kitabı ile eşyaları ayıklamak, eşyalar ile vedalaşmak ve minimal bir dolaba sahip olmak gibi birçok konu hakkında bilgi edinebilmek mümkündür.
  • David Bruno’nun 100 Things Challenge isimli kitabında, kendisinin eşyalarının çok olduğunu düşünerek birdenbire 100 eşya ile yaşadığı bir döneme adım atmasının hikayesi anlatılmaktadır.
  • Begüm Başoğlu ve Ege Erim’in yazdığı Sade kitabında; sadeleşmek, azaltmak ve daha az tüketmek üzerine öneriler verilmektedir.

Minimalizmi Hayata Yerleştirmek İçin Neler Yapılmalıdır?

Minimalizmi yaşama uyarlamak için yapılabilecekler aşağıda sıralanmıştır:

  • Öncelikle evde bulunan eşyaların sınıflandırılması gereklidir. Eşyaları gerekliliklerine göre sınıflandırmak gereklidir. Olmasa da olur, devamlı kullanılıyor, kesinlikle gerekli, oldukça gereksiz gibi kategorilere ayrılmalıdır.
  • Alışveriş yapılacağı zaman önce ihtiyaçların listelenmesi gerekmektedir. Sadece gerçekten ihtiyaç duyulan eşyalar listeye yazılmalıdır ve sadece bu eşyaları almak için alışveriş merkezlerine veya marketlere gidilmelidir.
  • Negatif düşüncelerden arınabilmek için kişilerin hayatlarını negatif etkileyen insanlardan uzaklaşması gerekmektedir. Minimalizmin soyutsal boyutu, çevreyi de minimal hale getirmekten geçmektedir.
  • Trend ürünlerin takibini yapmayı bırakmak gereklidir.
  • İndirim haberi alındığında önce indirime konu olan ürünün gerekli olup olmadığının değerlendirmesinin yapılması gerekmektedir.
  • Sosyal medya ile çok uzun süre vakit geçirilmemesi gerekmektedir.
  • Planlı bir yaşam benimsenmelidir.

Minimalizmin Avantajları Nelerdir?

Minimalizmin sağladığı yararlar aşağıda belirtilmiştir:

  • Az çoktur felsefesi benimsenmektedir. Bu da hayatı daha derin yaşayabilmeyi sağlamaktadır.
  • Klostrofobik duygulardan arınılabilmesini sağlamaktadır. Bu sayede sadece önemli olan eşyalara yer açılmaktadır.
  • Hırs, borç, obsesyon ve aşırı çalışmadan arınılmış bir yaşam sürülmesini sağlamaktadır.
  • Sağlığına özen göstermeye ve yeni ilgi alanları edinmeye fırsat vermektedir.
  • Zaman yönetiminin sağlanabilmesini mümkün kılmaktadır.

Minimalizmin Hayattan Örnekleri Nelerdir?

Minimalizm örnekleri şunlardır:

  • Akustik müzik minimalizm örneklerinden biridir. Daha az enstrüman ile daha sade bir müzik ziyafeti sunmaktadır.
  • Einstein, Steve Jobs ve Mark Zuckerberg’e bakıldığında; kıyafet seçme problemini ortadan kaldırmak amacı ile aynı kıyafetten fazla sayıda almış oldukları görülmüştür. Steve Jobs; bütün karelerde özel tasarım kaşmir ve ipek kazağı, Levis 501 pantolonu, New Balance 992 model ayakkabısı ile görüntülenmiştir.

Japonya’da kapsül oteller bulunmaktadır. Bu otellerde az eşya ile kısıtlı bir alanda kalmaktadırlar.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Ebru
6 Mart 2020 11:59

Merhabalar,

Sadelik üzerine kaleme aldığınız yazınız için çok teşekkür ederim. Yaklaşık 2 buçuk senedir ben de sade yaşam, minimalizm ve atıklarımızı azaltma konusunda araştırmalar yapıyorum ve bu konuda yapılan çalışmaları hem bütçemiz hem de doğamız için oldukça faydalı buluyorum. Günümüzde hızlı tüketim arttı ancak bu durum insanların fazla eşya ve fazla kıyafet içinde boğulmasına yol açtı. Yapılan alışverişler kısa süreli mutluluk sağlasa da esas mutluluğun insanın içinde olduğuna inanıyorum ve insan yalnızca tüketerek mutlu olamaz. Gerçek mutluluğu ancak üreterek, yeni şeyler keşfederek, kendimize yatırım yaparak yakalayabiliriz. Bu açıdan ben de ‘’Az, çoktur’’ ilkesini benimseyenlerdenim ve sadeliğin hem iç huzuru hem de verimli bir yaşamı sağladığına inanıyorum. İzninizle ben de bu konu üzerine yazdığım bir yazımı sizinle paylaşmayı çok isterim:

Keyifli okumalar diliyorum,
sağlıcakla kalın.

Başa dön tuşu