Kamusal Haberler

Bekçi Nasıl Olunur? Şartları, Başvuru ve Maaşlar

Bekçi alımı 2020 yılında devam ederken, bekçi nasıl olunur ve bekçilik alım şartları ile bekçilik maaşları ne kadar? Bekçi alımı için tüm detaylar yazımızda.

Ekonomik açıdan rahatlığa kavuşmak için iş sahibi olmak isteyen kişiler farklı sektörlerde açılan iş ilanlarını takip ederek hareket  ediyor. Yaşamını idame ettirmek için işe ihtiyacı olan kişilerin sorguladığı hususlardan bir tanesi de bekçi nasıl olunur sorusunu beraberinde getiriyor. Aylık düzenli ve iyi sayılacak bir gelir kapısı haline gelen bekçilik son yıllarda en cazip olanı. Nitekim haberlerde ve medyada çıkan 40 bin bekçi alınacak haberleri ile bu soru sorulurken sizler için bekçilik, bekçi olma şartarı gibi hususlarda ayrıntıları sizler için derledik.

Son birkaç yılın en cazip ve popüler mesleği haline gelen Bekçilik Emniyet Genel Müdürlüğünce alınan bir husus. Bu aşamada bekçi olmak isteyenler nereye başvurur, Ne yapmalı? Sınava girecekler mi? Sınav soruları ne olacak gibi bir çok soruyu yoruyor.

Bekçilerin Görev ve Yetkileri

2020 Haziran ay’ında Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7425 Çarşı ve Mahalle Bekçi Kanunu ile tüm ülkede binlerce bekçi alımı yapıldı. İlk etapta sınırlı bir yetkiye sahip olsalar da zaman içerisinde yetkilerinde genişletme yapılan bekçiler iyi bir gelire sahip. Bu manada görev, yetki ve sorumluluklarına dair tüm hususlar 7425 sayılı yasa ile belirlenmiş durumda.

Bekçi Olmak İçin Hangi Şartlar Aranıyor

  • Eğitim olarak Lise ve dengi mezunu olmanız gerekiyor.
  • TC Vatandaşı olmak,
  • 18 yaşını doldurmuş ve 31 yaşından gün almamış olmak.
  • Askerliğini bitirmiş olmak
  • Siyasi Parti üyeliği olmaması
  • Terör öngütleri ile bağlı olmamalı.
  • Bekçiler memur olacakları için memur olmasına engel bir hususun olmaması
  • Uyuşturucu madde kullanılmaması
  • Sağlık Kurul Raporu alması
  • Silah taşımaya ve kullanmaya engel bir durumun olmaması
  • Kamu hakkı yasağı olmaması
  • Adli ve idari soruşturma ile ceza almaması
  • Ceza hükmü giymemiş olması
  • En az 1,67 cm boyunda olması
  • 18-27 arası vücut kitle indeksine sahip olması
  • Başvuru yaptığı bölgede en az 1 yıllık ikametinin olması
  • Güvenlik araştırması sonrası olumlu bulunması
  • Yüz kızartıcı suç işlememisi

Gibi şartları taşıyan kişiler bekçi olmak için başvuru yapabiliyor.

Bekçi Olmak İçin İstenilenler

  • Bekçi olmak için başvuru dilekçesi
  • Kimlik (Nüfus Cüzdanı, Yeni Kimlik, Pasaport , ehliyet)
  • Diploma
  • İkametgah Belgesi
  • 4 Biyometrik Fotoğraf
  • Sağlık Kurul Raporu
  • Yaş düzeltmesi yapan kişilerin yaş düzeltme belgeleri
  • Askerliğini bitirdiğine dair belge

Bekçilik Sınavı

Bekçi olmak isteyen kişiler öncelikli olarak başvurunun kabul edilmesinin ardından yazılı sınava tabi tutulmaktadır. Burada sınava konu olan başlıklar Matematik, Türkçe, Sosyal Bilgiler, Fen Bilgisi, Hayat Bilgisi ve Genel Kültür dersleridir. Optik form ile sınav sonuçları işaretlenir ve 100 puan üzerinden 50 puan alan kişiler yazılı sınavı geçmiş sayılır. Ancak bu puanlarda değişiklik yapılması da söz konusu. Her alım öncesi alınacak bekçi sayısına göre bakanlık farklı bir puanlama usulüne gidebilir.

Bekçi Olmak İçin Fiziki Yeterlilik Sınavı

Yazılı sınavı geçen kişiler ayrıca ikinci etapta fiziki yeterlilik sınavına girmeye hak kazanıyor. Burada anlaşılacağı üzere kişinin fiziken bekçilik yapıp yapamayacağı gibi hususlar üzerinde duruluyor. Burada oluşturulan komisyon nezdinden yapılan testlerde 60 ve üzeri alanlar fiziki yeterlilik sınavını geçmiş oluyorlar.

Sözlü Mülakat Sınavı

Sözlü sınav ilçelerde Kaymakam başkanlığında kurulacak komisyonlar ile sözlü mülakatlar yapılmaktadır. Yazılı ve fiziki yeterlilik sınavı geçen kişiler sözlü mülakata tabi tutulur. Burada amaç kişinin kendini ifade edebiliyor mu, sunum derecesi nasıl, konuşma ve kıyafet durumları vardır bunları beş ayrı kalemde toplamak mümkündür. Bekçi adayının bilgi seviyesi, özgüveni, ifade yeteni, vücut dili ve kavrama yeteneği test edilir. Komisyondaki kişiler ayrıca kişiye soru sorabilir. Burada komisyonun verdiği en az 70 ve üzeri puanlı olan kişiler de sözlü mülakat sınavını geçmiş sayılıyor. 5 kademe olduğu için her kademe 20 puan üzerinden hesaplanmaktadır.

Bekçi Alım Yerleştirmeleri

Bekçi alımı sonrası üç sınavı geçen kişiler belli bir sıralamaya tabi tutulur. Yazılı sınav ile fiziki testin % 25 ile sözlü sınav sonrası verilen puanın % 50 sinin ortalaması ile çıkarak rakama göre bekçi alımında bir sıralama yapılmaktadır. Bu sıralama ile bekçilerin Güvenlik araştırması yapılır. Bu araştırmadan iyi sonuç alan kişilerden daha sonra sağlık kurul raporu istenir. Bu rapor ile birlikte tüm şartları taşıyanlar ilan edilen sayı kadar bekçi alımı yapılacaktır.

Sınava Ücret Yatıracak mıyım?

Bekçi olmak isteyen adaylar sınav öncesi Halkbank şubesi üzerinden sınav ücreti yatırmalıdır. Bu ücretin yatırılmasında Halkbank bankamatikleri, İnternet ve mobil bankacılık kullanılabilir. Ancak dijital yollardan yapılan ödemeler için yatırıldığına dair dayanak belge almanız gerekir. Bu aşamada her bekçi alımı öncesi ilan edilen sınav için ayrı bir ücret söz konusu olur. Her alımda aynı ücret yatırılmaz

Bekçilerin Görev ve Sorumlulukları

Emniyet güçlerine bağlı olarak çalışacak olan çarşı ve mahalle bekçilerinin sorumlulukları 7425 sayılı yasa ile belirlenmiştir. İlk aşamada silah verilmesi bile gündemde olmayan bekçilere daha sonra silah tahsisi yapıldı. İleriki dönemde de komiser olma ihtimalleri bulunuyor. Bekçiler bu kapsamda şüpheli gördükleri kişilire kimlik sorma, araştırma yetkisi aldı. Daha sonra gereken şartlar nedeniyle de sürekli görev ve sorumluluklarında genişleme yapıldı.

Bayan Bekçi Alımı Yapılıyor mu?

Aslında bayanlarında olması gerekir. Fakat Emniyet Genel Müdürlüğünce güncel olarak bekçi alımı için 31 yaşını doldurmamış erkek adaylar alınmaktadır. Ancak ileriki dönemde oluşan ihtiyaca göre bayan bekçi alımının da yapılması gündeme gelebilir.

Bekçiler Kaç Saat Çalışıyor?

Bekçilerin mesai saatleri de polislere benzerlik taşıyanlardan. Türkiye’de görev de olan Çarşı ve Mahalle bekçileri genel olarak 19.00 ile 07:00 saatleri arasında görev yapıyor. 12-36 saat çalışma sistemine göre hareket eden bekçilerin küçük yerleşim bölgelerinde istenilen saatlere göre çalıştığını da hatırlatmak gerekiyor.

Bekçiler Ne Kadar Maaş Alıyor?

Oluşan rakamlar ile her yıl artan bir maaştan bahsetmek mümkün. Kamuda eğitim durumuna göre maaş alma durumu söz konusu. Eğitim düzeyi yüksek olan kişiler daha çok maaş alıyor. Bu aşamada çarşı ve mahalle bekçilerinin almış olduğu maaşlar güncel olarak şu şekilde;

  • İlkokul Mezunu 4.302 TL
  • Lise Mezunu 4.352 lira ile 4.455 lira arası
  • Ön lisans mezunu bekçlier 4.357 Lira ile 4.400 lira arası
  • Lisan 4 yıllık fakülte mezunları ise 4400 ile 4.650 lira arasında bir gelire sahip.

Bekçilere maaş hesaplamasında devlet memurlarına verilen taban aylık kullanılıyor. Fakat Emniyet Genel Müdürlüğünün genel kolluk birimlerine yardımcı olarak görev yapacakları için Emniyet Hizmetleri sınıfında maaşları hesaplanmaktadır.

Bir çok farklı eğitim görmüş insanlar iş sahibi olabilmek için alternatifleri arasında bekçilik mesleğini de koydu. Bunun en büyük nedenlerinden birisi aylık gelirlerinin iyi seviyelerde olması. Nitekim aldıkları maaşlarda yeni başlayan bir memura göre daha fazla bir ücret ile veriliyor. Bunun yanında yıpranma payları, erken emeklilik gibi hususlar nedeniyle henüz meslek sahibi olamayanlar bekçi nasıl olunur sorusu ile arayışa girmiş durumda.

 

 

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
1 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Kerim Muslu
31 Ekim 2020 22:39

Bekçi alımını yapan devlet sayfalarında bile bu kadar ayrıntısı yok. Teşekkürler.

Başa dön tuşu