Finans ve Banka

Banka Borç Yapılandırma Nedir, Nasıl olur?

Banka borç yapılandırma işlemi ödemelerde zorlanan borçlular için her bankanın yapabileceği bir güzelliktir. Banka borç yapılandırma ile ilgili bilgiler.

Ülkemizde, bir insan hayatı sürekli olarak yapılan ödemelerle geçmektedir. Bir kişi, bankalardan hiç kredi çekmemiş, hiç kredi kartı kullanmamış dahi olsa; Sosyal Güvenlik Kurumu ödemeleri, vergi ödemeleri ve çeşitli fatura ödemeleri gibi ödemeleri gerçekleştirmek zorundadır. Bahsi edilen bu ödemelerin gerçekleştirilmemesi ya da gerçekleştirilememesi durumunda, borçluluk hali devam etmekte, üstelik ana borcun üzerine faiz işlenmektedir. Banka borç yapılandırma da bir nedenle borcunu ödememiş olan kişiler için uygulamaya konulmuştur.

Banka borç yapılandırmaları hizmetinden bireysel borçlular gibi borçlu şirketler de yararlanabilmektedir. Bu yapılandırma, var olan borcunu ödemek isteyenlerin başvuru yapması ve kişiye uygun ödeme planının hazırlanması ile gerçekleştirilir.

Banka Borç Yapılandırma Nasıl Gerçekleştirilir?

Banka borç yapılandırma, bankadan daha önce kredi çekmiş olan ve bu kredinin ödeme planına uyamayan kişilerin başvurusuna açıktır. Aynı zamanda kredi kartı borçları da yapılandırmaya dahil edilebilmektedir.

Ülkemizde en çok, konut kredisi yapılandırması yapılmaktadır çünkü konut kredilerinin diğer kredilere göre meblağı fazladır ve vade süresi oldukça uzundur. Banka borç yapılandırma işleminde, kredi kullanıcıları bankaya başvuru yaparak vade sürelerinin uzatılmasını talep edebilir ya da ödemeyi gerçekleştirirken yapılan faiz indiriminden yararlanmak üzere başvuruda bulunabilir.

Konut kredisi yapılandırmasında, yeni kredini indirimli olan faiz oranı ile hesaplanır ve tekrardan vade süresi belirlenir. Fakat bununla birlikte, kredi kullanıcılarına yapılandırma faizi uygulanır.

Banka borç yapılandırmaları işlemini gerçekleştirmeyi düşünen kişilerin maddi anlamda daha da zorlanmaması için süreci iyi planlamaları, eski faiz oranları ile yeni faiz oranlarını karşılaştırmaları gerekmektedir. Çünkü genellikle borç yapılandırmasında yeni faiz oranları daha yüksek olmaktadır. Fakat yapılandırmanın avantajı; vadenin uzatılması böylelikle aylık ödemenin düşmesidir.

Banka Borç Yapılandırma Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Banka borç yapılandırma işlemini gerçekleştirmeden önce yapılması gereken iyi araştırma ve analizdir. Dikkat edilmesi gereken ilk şey de; bankaların yapılandırma yaparken talep edecekleri komisyon ücreti ve alacağı ek masraflardır.

Bankalar, yapılandırma esnasında komisyon ve ek masraflar çıkartarak müşterilere yük olmaktadır fakat yeni vade süresi nedeni ile aylık olarak yapılacak ödeme miktarı düştüğünden avantajlı hale gelmektedir. Bu sebeple iyi araştırma ve planlama yapılmalıdır eğer kişiler konu hakkında yeterli bilgi sahibi değillerse uzman bir kişiden danışmanlık almalıdır.

Şirketler İçin Borç Yapılandırma Nedir?

Banka borç yapılandırmaları kişiler için olduğu gibi şirketler için de doğal bir durum; süreçtir ve yapılandırmanın şirketler için çeşitli anlamları vardır. Yapılandırma, şirketlerin değişen ekonomik koşullara göre kendisini yeniden konumlandırması ve finansal olarak tedbir almasıdır. Aynı zamanda ülke ve dünya koşullarına ayak uydurmasıdır.

Banka borç yapılandırmaları şirketler için; batmak, iflas etmek, iş kapatmak ve suç değildir; son derece yasal bir haktır. Şirketler borç yapılandırmayı, şirketin ekonomik hayatında bir değişiklik olduğunda ve ülkenin ekonomik koşulları değiştiği zaman gerçekleştirmektedir. Aynı zamanda yapılandırma, şirketlerin borçlarına sadık olduklarının bir göstergesidir. Aynı durum kişiler için de geçerlidir.

Şirketler genellikle, faiz oranları düştüğünde ve döviz kurlarında değişikliklerin söz konusu olduğunda yapılandırmaya gitmektedir. Ayrıca borçlu olan kişilerin ellerine toplu para geçmesi de yapılandırmanın yolunu açmaktadır.

Banka Borç Yapılandırma Bankanın İnisiyatifinde Midir?

Banka borç yapılandırmaları işlemleri bankaların inisiyatifinde olan bir uygulamadır. Dolayısı ile borç yapılandırma yapmak isteyen kişiler, borçlu olduğu bankalara şahsen gidip başvuruda bulunmalıdır fakat bu başvurudan önce banka yetkililerine içinde bulunduğu durumu iyice anlatmalı ve yapılandırmaya ihtiyacı olduğunu iyi aktarmalıdır. Kişiler, bankaların yapılandırma işlemine onay vermemesi durumunda borç transferi seçeneğini araştırması tavsiye edilmektedir.

İlgili Makaleler

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Başa dön tuşu